Yüksek gerilim alternatif akım ve yüksek gerilim doğru akım şebeke bağlantılı denizüstü (Offshore) rüzgâr santrallerinin tasarım esasları
Design principles of offshore wind plants with connection to grid via high voltage alternate current and high voltage direct current
  1. Tez No: 304835
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZGÜR KÖROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KORAY ÜLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Mühendislik Bilimleri, Electrical and Electronics Engineering, Energy, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Denizüstü Rüzgâr Enerjisi, Kıyıdan Uzakta Rüzgâr Enerjisi, Yüksek Gerilim Doğru Akım İletimi, Yüksek Gerilim Alternatif Akım İletimi, Offshore wind energy, HVDC Transmission, HVAC Transmission, OWEF
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, Türkiye'de henüz uygulama alana bulamamış olan Denizüstü (Offshore) Rüzgâr Enerjisi ile ilgilenecek kişilerin ve özel/kamu kuruluşlarının dikkatlerini bu konuya çekmektir.Bu amaç doğrultusunda Denizüstü Rüzgâr Enerjisi Santrallerinin (DRES) tasarım aşamaları ve bu santrallerin karada bulunan enterkonnekte şebekeye bağlantı şekilleri teknik olarak incelenmiştir.Örnek olarak, Çanakkale, Biga Yarımadası, Gülpınar Mevkii, Tuzla Çayı açıklarında kurulacak bir denizüstü rüzgâr enerji santrali için kurulum aşamaları anlatılmıştır.Aynı kurulu güce sahip örnek bir denizüstü ve bir karaüstü rüzgâr santralinin, bir yıllık saatlik rüzgâr yön ve hız verileri kullanılarak, bir yılda üretecekleri güç bakımından karşılaştırması yapılmıştır. Ayrıca, yüksek gerilim doğru akım ve yüksek gerilim alternatif akım iletim seçeneklerinden birinin tercih edilmesi gerektiğinde hangi bağlantı şeklinin hangi şartlarda kullanılması gerektiğinin maliyet ve teknik yönden analizi de yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the main target is to get people, private/government companies attention upon OFFSHORE WIND ENERGY issue which has not found application area in Turkey. For this purpose, offshore wind plant design criteria and types of grid connectivity issues are studied. As a case study, an offshore wind plant design criteria are described which is located in Çanakkale, Biga Peninsula, Gülpınar district, off Tuzla Stream. An offshore wind farm and an onshore wind farm which have same installed capacity at the geographically same location are determined. Yearly yield and frequent of wind are determined according to year of hourly wind direction and speed.On the other hand, while choosing transmission way ,high-voltage direct current or high voltage alternating current, according to not only invesment cost but also technically suitable and feasible. Also, these transmissions alternarives compared each other and their advantages and disadvantages are described.