Klon anacı üzerine aşılı Deveci armut çeşidinde fertigasyonla ve yapraktan azotlu gübrelemenin verim, kalite ve besin maddesi alımı üzerine etkileri
Effects to yields, quality and uptake plant nutrient elements of fertigation and foliar nitrogen applicatıon on Deveci pear variety is budded on clonal rootstock
  1. Tez No: 305269
  2. Yazar: ERDİNÇ UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. TURGUT SAĞLAM, PROF. DR. MUSTAFA BÜYÜKYILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Armut, azot, fertigasyon, uygulama zamanı, Pear, nitrogen, fertigation, application time
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışma 2009-2011 yılları arasında Yalova koşullarında yürütülmüştür. Çalışmanın amacı BA 29 ayva anacı üzerine aşılı Deveci armut çeşidinde, fertigasyon ve hasat sonrası yaprak gübrelemesi yöntemleri kullanılarak farklı dozlarda ve farklı uygulama zamanlarında verilen azotun meyve verimi, kalitesi ve bitkilerin besin maddesi alımı üzerine etkilerinin belirlenmesidir. Deneme, tesadüf bloklarında faktöriyel deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak kurulmuştur.Çalışma sonucunda artan azot dozlarına paralel olarak hem 2010 yılında hem de 2011 yılında meyve eni, meyve boyu, meyve ağırlığı ve meyve sapı kalınlığı değerlerinde artışlar görülmüş, meyve eti sertliği ile toplam suda çözünebilir kuru madde içerikleri ise değişmemiştir.Varyans analiz sonuçlarına göre, azot dozlarının ağaç başı verim üzerine etkileri önemli bulunmuştur. Azot dozu artışı ile verimde belirgin bir artış meydana gelmiştir. Çalışma sonucunda 2010 yılında 30, 60 ve 90 g/ağaç N uygulamasında 2011 yılında ise 60 ve 90 g/ağaç N uygulamasında en yüksek verim alınmıştır. Uygulama zamanları her iki yılda da verim değerlerini etkilemiş ve erken ilkbaharda gözler uyanmadan önce başlayıp hasattan 40-45 gün önce biten ve hasat sonrası yapraktan gübre uygulamasının olduğu 2. uygulama zamanı, verim üzerinde en etkili olan uygulama olmuştur.Sürgün ve yapraklarda yapılan besin maddesi analizlerinde artan azot dozları sürgün ve yaprak azot içeriklerini artırmış, diğer besin maddeleri için elde edilen sonuçlar birbirinden farklı şekilde bulunmuştur.Klorofil analiz sonuçlarına göre yaprak klorofil içerikleri artan azot dozları ile artış göstermiş fakat farklı uygulama zamanları klorofil içerikleri üzerinde etkili olmamıştır.
Özet (Çeviri)
The experiment was carried out during 2009 - 2011 period under the Yalova condition. The aim of this experiment to determine using fertigation and post harvest foliar fertilization method with different nitrogen doses and application times effects on yields, quality and uptake plant nutrient elements on Deveci pear cultivar budded on BA 29 quince rootstock. The experiment was designed according to randomized block design with three replication.As a result, fruit width, fruit length, fruit weight and pedicel thicknesst values increased but flesh firmness and total solible solids values unchanged as the rates of increasing nitrogen in 2010 and 2011.Variance analyses indicated that the effects of nitrogen doses on yield per tree were significant and with increasing nitrogen doses the yield increased as well. As a result of the study the highest yield had obtained 30, 60, 90 g/tree N in 2010 and 60, 90 g/tree N in 2011. Application times have influenced the yield in every two years. The second application time when it starts in early spring before the buds burst and finish 40-45 days ago from harvest and postharvest foliar nitrogen application had been the most effective application on yield.Increasing doses of nitrogen had increased the nitrogen content of shoots and leaves while different results had been obtained for other plant nutrients.According to the chlorophyll analysis results, the chlorophyll content of leaves increased with increasing of nitrogen doses but different application times were not effective on the chlorophyll content of leaves.