Trakya koşullarında bazı kekik (Origanum spp.) genotip ve çeşitlerinin verim ve kalite unsurlarının belirlenmesi
Term of thrace, and some thyme genotype determination of yield and some quality components
  1. Tez No: 305291
  2. Yazar: REYHAN GÜRTUNCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. CANAN SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Origanum spp, genotip, çeşit, drog yaprak verimi, uçucu yağ oranı, uçucu yağ verimi
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu araştırma, Trakya ekolojik koşullarında bazı kekik (Origanum spp.) genotip ve çeşitlerinin verim ve bazı kalite unsurlarını belirlemek amacı ile yapılmıştır. Çalışmada Origanum vulgare ssp hirtum'un karvakrol ve timol tipleri, Origanum majorana, O. vulgare ssp vulgare genotipleri ile Origanum onites türüne ait tescilli Tayşi 2002 ve Ceylan 2002 standart kekik çeşit ve genotipleri materyal olarak kullanılmıştır. Araştırmaya ait deneme 2009?2011 üretim yıllarında yapılmıştır. Tarla denemeleri NKU Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri deneme alanında Tesadüf Blokları Deneme Deseni'ne göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Çalışmada her iki yılda da hasat tam çiçeklenme döneminde ve birer defa biçilerek yapılmıştır. 2010 yılında bitki boyu 21.60?60.43cm arasında, yeşil herba verimi 50.00?430.67 kg/da arasında, drog herba verimi 26.33?213.62 kg/da arasında, drog yaprak verimi 31.56?105.09 kg/da arasında, uçucu yağ oranı %3.43?7.23, uçucu yağ verimi 1.05?4.87 l/da arasında değişmiştir. 2011 yılında ise; bitki boyu 24.37?58.27 cm, yeşil herba verimi 247.64?331.81 kg/da, drog herba verimi 48.66?586.06 kg/da, drog yaprak verimi 48.66?687.00 kg/da, uçucu yağ oranı %4.47?8.37, uçucu yağ verimi 2.17?46.62 l/da arasında değişmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to determine some yield and quality companents of some oregano (Origanum spp.) genotypes and cultivars in the ecological conditions of Thrace. In the study, two types (carvacrol and thymol) of Origanum vulgare ssp hirtum, two genotypes of Origanum majorana and O. vulgare ssp vulgare and 2 varieties of Origanum onites such as Tayşi 2002 and Ceylan 2002 were used as experimental material. The field experiment was established as a randomized block design with 3 replicates in the experimental farm of NKU between 2009?2011 production years. The plants were harvested in flowering period one time each year. In 2010, plant height, green herb yield, drug herb yield, drug leaf yield, essential oil ratio and essential oil yield varied between 21.60-60.43 cm, 50.000-430.667 kg/da, 26.333-213.623 kg/da, 31.563-105.087 kg/da, 3.43-7.23%, and 1.050-4.870 l/da, respectively. In 2011, plant height, green herb yield, drug herb yield, drug leaf yield, , essential oil ratio and essential oil yield varied between 24.37-58.27 cm, 247.64-331.813 kg/da, 48.657?586.057 kg/da 48.657-687.003 kg/da 4.47-8.37% 2.173-46.623 l/da, respectively.Keywords : Origanum spp., genotype, variety, drug leaves yield, essential oil of ratio varied, essential oil yield.