Çok serbestlik dereceli sistemlerin zaman tanım aralığında dinamik analizi
Dynamic analysis through the time domain of multi degree of freedom systems
  1. Tez No: 305573
  2. Yazar: KEREM GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET HÜSEYİN ÇATAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, Earthquake Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çok serbestlik dereceli sistemler, zaman tanım aralığında dinamik analiz, doğrudan integrasyon metotları, mod birleştirme yöntemi, Multi degree of freedom systems, dynamic time history analysis, direct integration methods, mode superposition method
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deprem Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 276
Özet
Çok serbestlik dereceli yapısal sistemlerin dinamik tepki analizlerinde, sistemlerin hareket denklemleri dinamik dış yükün zamana göre düzensiz değiştiği ya da söz konusu sistemlerin doğrusal olmayan davranış gösterdiği durumlarda analitik olarak çözülemez. Bu gibi durumlar hareket denklemlerinin zaman tanım aralığında sayısal çözümünü gerektirir.Bu çalışmada, çok serbestlik dereceli sistemlerin hareket denklemlerinin zaman tanım aralığında sayısal çözümü için doğrudan integrasyon metotları ve mod birleştirme yöntemi olmak üzere iki farklı yaklaşım incelenmiştir. Bu yaklaşımlardan her birinin söz konusu sistemin türüne ve sistemin etkisi altında olduğu dinamik yüke bağlı olarak değişen avantajları ve dezavantajları vardır. Yapılan çalışmanın amacı çok serbestlik dereceli yapısal sistemlerin dinamik davranışlarının zaman tanım aralığında incelenmesidir. Bu amaçla, güçlü yer ivmeleri etkisindeki çerçeve sistemlerin zaman taman tanım aralığında dinamik analizleri için bilgisayar programı geliştirilmiş ve elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
İn dynamic response analysis of multi degree of freedom structural systems, analytical solution of the equations of motion for these systems is not possible if the excitation varies arbitrarily with time or if the system is nonlinear. Such cases requires numerical solution of equations of motion in the time domain.İn this study, two different approaches were examined for the numerical solution of the equations of motion of the multi degree of freedom systems in the time domain: direct integration methods and mode superposition method. Each approach has advantages and disadvantages that depend on the type of system and loading. The aim of this study is investigation of the dynamic behavior of the multi degree of freedom structural systems in the time domain. For this purpose, computer program for the dynamic time history analysis of the frame systems subjected to strong ground motions was developed and the results were discussed.