Hydraulic characteristics of tyrolean weirs having steel racks and circular-perforated entry
Çubuklu ve dairesel delikli ızgarası olan tirol tipi savakların hidrolik karakteristikleri
- Tez No: 305770
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÖĞÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tirol tipi savaklar, hidrolik, açık kanal akımı, su alma verimliliği, debi katsayısı, su alma ızgaraları, dairesel delikli levhalar, Tyrolean weirs, hydraulics, open channel flow, water capture efficiency, discharge coefficient, intake racks, perforated screens
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Dağlık bölgelerdeki akarsular üzerine kurulan hidroelektrik santrellerde su alma yapıları için yaygın olarak tirol tipi regulatörler kullanılır. Hidrolik sisteme girecek olan su bu tip yapılarda büyük önem taşır ve sisteme girecek olan suyun tasarım debisinden küçük olmaması gerekmektedir. Bu çalışmada, Tirol tipi su alma yapısı laboratuvarda inşa edilmiştir ve ana kanaldan gelen su bu yapı üzerinde farklı özelliklerde, çubuklu ızgaralar ve dairesel açıklıklı levhalar kullanılarak ölçülmüştür. Deneyler iki aşamada yapılmıştır. İlk aşamada, sadece üç farklı eğime ve açıklığa sahip çubuklu ızgaralar, ve ikinci aşamada ise üç farklı eğim ve delik çapına sahip levhalar kullanılmıştır. Debi katsayısı ve sistemin ana kanaldan su alma kapasitesi için sistemin değişkenlerine boyut analizi uygulanarak boyutsuz terimler tanımlanmış ve ilgili grafikler çizilmiştir. Çizilen bu grafikler kullanılarak Tirol tipi savakla alınacak su miktarı, ana kanal debisi ve sistemin diğer boyutlarının verilmesi durumunda hesaplanabilir.
Özet (Çeviri)
Tyrolean type water-intake structures are commonly used on mountain rivers to supply water to hydropower stations. The amount of water to be diverted from the main channel is the major concern in these kind of structures and should not be less than the design discharge. In this study a physical model of a Tyrolean type water-intake structure was built at the laboratory and the diverted flow from the main channel through the intake structure having steel racks and perforated plates of different types were measured. The experiments were conducted in two stages. In the first stage the tests were carried out with only steel racks having three different bar openings and slopes, and in the second stage, perforated screens of three different circular openings and screen slopes were used. Applying dimensional analysis to the related parameters of the system the dimensionless terms were defined for the water capture efficiency and discharge coefficient of the system, and their variations with the relevant parameters were plotted. Using these diagrams one can determine the amount of water to be diverted by a Tyrolean weir of known geometry and main channel discharge.