Ailesel Akdeniz ateşli hastalarda kemik mineral yoğunluğunun değerlendirilmesi
- Tez No: 306073
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ECE KAPTANOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ailesel Akdeniz Ateşi, Dual Enerji X-Ray Absorpsiyometri, Kemik Mineral Yoğunluğu, Familial Mediterranean Fever, Dual-energy X-Ray absorptiometry, Bone Mineral Density
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Ailesel Akdeniz Ateşli (FMF) hastalarda kemik mineral yoğunluğu değişikliklerinin değerlendirilmesidir.Yöntem: Çalışmaya FMF tanısı olan 39 hasta ve 36 sağlıklı gönüllü alındı. Hasta grubunun klinik özellikleri, kullanılan tedavi ve aile öyküsü gibi parametreler sorgulandı. FMF'li hastaların MEFV gen mutasyonları kaydedildi. Her iki grupta tam kan sayımı, böbrek ve karaciğer fonksiyon testleri, alkalen fosfataz, kalsiyum, fosfor, parathormon, tiroid fonksiyon testleri, C reaktif protein, eritrosit sedimentasyon hızı (ESH) ve 25(OH) vitamin D3 tetkikleri çalışıldı ve DEXA yöntemi ile lomber ve femur Kemik mineral yoğunluğu (KMY) ölçüldü.Sonuçlar: FMF'li hastalarda L1?4 BMD (gr/cm2) 0.95±0.10, femur boyun BMD 0.83±0.13, femur total BMD 0.91±0.13 olarak bulundu. Gruplara ait KMY değerleri karşılaştırıldığında L1-4 BMD yönünden gruplar arası farklılık önemli bulunurken (p0.05). FMF klinik atak tipleri ile KMY arasında bir ilişki bulunmadı. Gruplara ait laboratuar parametreleri karşılaştırıldığında hasta grubunda ESH anlamlı olarak yüksek bulundu.Yorum: FMF'li hastalarda lomber bölgede daha fazla olmak üzere kemik mineral yoğunluğunda azalma saptanmıştır. Bunun aktif inflamatuar periyotlara ve hastalığın subklinik inflamasyonuna bağlı olabileceğini düşünmekteyiz. Bu konuda daha çok olguyla yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: To asses bone mineral density (BMD) in patients with Familial Mediterranean Fever (FMF).Methods: 39 patients with FMF and 36 healthy volunteers were enrolled to the study. Parameters such as clinical characteristics, treatment and family history of the patient group were questioned. MEFV gene mutations were recorded in patients with FMF. Complete blood count, kidney and liver function tests, alkaline phosphatase, calcium, phosphor, parathormone, thyroid function tests, C-reactive protein, erythrocyte sedimentation rate (ESH) and 25-(OH) Vitamin D were evaluated in both patient and control groups and lumbar and femoral bone mineral density (BMD) were measured by DEXA.Results: In patients with FMF, L1-4 BMD was found as 0.95±0.10, femur neck BMD as 0.83±0.13 and total femur BMD as 0.91±0.13. When BMD values of the two groups were compared, there was a significant difference in L1-4 BMD (p0.05). No relationship was found between clinical episode type and BMD. When laboratory parameters were compared, it was found that only ESH was significantly elevated in the patient group.Conclusions: In patients with FMF, bone mineral density was found to be decreased, as being more pronounced in lumbar region. We thought that this could be related to active inflammatory episodes and subclinical inflammation of disease. Further studies with larger sample size are needed in this issue.