ST segment elevasyonsuz akut koroner sendromlu hastalarda AVR derivasyonundaki ST segment elevasyonu rezolüsyonunun hastane içi sonuçlar için prognostik önemi
Prognostic significance for in hospital outcomes of rezolütion of st segment elevation in lead AVR in patients with non ST segment elevation acute coronary syndrome
- Tez No: 306074
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN ONUR TURGUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Ölüm, reinfarkt, revaskülarizasyon, EKG, aVR, Death, reinfarct, revascularization, ECG, aVR
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Akut koroner sendromda yüksek riskli hastaları belirlemek ve bu durumun uygun bir şekilde yönetilmesi için erken risk tanımlaması yapmak gerekir. EKG, risk tanımlaması yapmak için en kolay ulaşılan, en geniş şekilde kullanılan non invaziv ve ucuz bir tanı yöntemidir. ST elevasyonsuz akut koroner sendromlarda diğer derivasyonlardaki ST segment ve T dalga değişikliklerinin yanı sıra aVR derivasyonundaki ST segment elevasyonu ve rezolüsyonunun değerlendirilmesi risk belirlemede önem taşımaktadır.Biz bu çalışmayla ST elevasyonsuz akut koroner sendromlu hastalarda aVR derivasyonundaki ST segment elevasyonu ve rezolüsyonunun hastane içi sonuçlar üzerine olan etkisini araştırdık. Bu çalışmaya ST elevasyonsuz akut koroner sendrom tanısıyla hastaneye yatırılan 110 hasta alındı. Hastaların 81'i erkek, 29'u kadındı. Hastalar gelişte ve daha sonraki EKG'lerine göre aVR'de ST segment elevasyonu olmayanlar (84 hasta) , aVR'de ST segment elevasyonu olup, rezolüsyon olmayanlar (17 hasta), aVR'de ST segment elevasyonu olup, rezolüsyon olanlar (9 hasta) şeklinde gruplara ayrıldı. >=0.5 mm ST segment deviasyonu anlamlı bulundu. Her hastaya koroner anjiografi yapıldı. Koroner anjiografi sonucunda her grupta hastalar tutulan damar sayısına göre sınıflandırıldı. Hastane içi olaylar kaydedildi. Hastane içindeki ölüm, reinfarkt ve acil revaskülarizasyon oranları belirlendi ve gruplar arasında karşılaştırıldı. Gelişte aVR'de ST segment elevasyonu olup, takibinde rezolüsyon olmayanlarda 3 damar hastalığı, ölüm, reinfarkt ve acil revaskülarizasyon sıklığı daha fazla bulundu. Bu farkın istatistiki olarak anlamlı olduğu (p < 0. 05) bulundu.Dolayısıyla EKG'de diğer derivasyonlara ek olarak aVR derivasyonunun değerlendirilmesi bu olayların görülme ihtimalinin daha fazla olduğu yüksek riskli hastaları tahmin etmemize yardımcı olacaktır. Dolayısıyla bu hastalardaki tedavi stratejimize katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
In order to determine the patients in increased risk in acute coronary syndrome and to manage this situation appropriately, early risk identification is required. ECG is an easily accessible, comprehensively used, non invasive and cheap method to make a risk identification. Determination of ST segment elevation and resolution in aVR derivations as well as ST segment and T wave changes in other derivations are crucial.With this study, we examined the effects of ST segment elevation and resolution on patients with non-ST elevational acute coronary syndrome in aVR derivations on hospital results. 110 patients with the diagnosis of non-ST-elevational acute coronary syndrome were included. 81 % of patients was man and 29% woman. Patients were grouped at admission and further EKG?s as those not having ST segment elevation in aVR (84 patients), those having ST segment elevation but resolution in aVR (17 patients), those having ST segment elevation and resolution(9 patients). >=0,5 mm ST segment deviation was found meaningful. Angiography was applied to each of the patients. After coronary angiography, patients in each group were classified according to amount of blocked veins. Cases in hospital were recorded. Rates of death, reinfarct and emergent revascularization were determined and were agreed among groups. More prevelance of vein disease, death, reinfarct and emergent revascularization was detected on those having ST segment elevation but following resolution. It is found that this difference is statistically meaningful.(p< 0.05).Consequently in ECG, assessment of aVR derivations in addition to other derivations will help us predict the patients having increased risk likelihood of these kinds of cases. Therefore, it is going to contribute our treatment strategy on these patients.