Tavşanda deneysel kısmi omurilik hasarı modelinin tanımlanması
The description of experimental parial spinal cord injury on rabbit model
- Tez No: 306086
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZEN KARADAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: omurilik basısı, travma, tavşan, spinal cord compression, trauma, rabbit
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Omurilik yaralanmalarının mortalite ve morbidite yönünden sonuçlarının kötü olması, araştırmacıları yeni tedavi yöntemleri bulmak ve geliştirmek için omurilik yaralanmasının fizyopatolojisini incelemeye yöneltmiştir. Bu nedenle, hayvanlar üzerinde insan omurilik yaralanmalarına benzer deneysel modeller oluşturma gereksinimi doğmuştur.Bu çalışmadaki amacımız; tavşanlarda epidural bası ile oluşturulan kısmi omurilik hasarı modelinde ikincil hasara bağlı nöral doku kaybının sonuçlarını Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG), işlevsel kayıp ve histopatolojik olarak saptamaktı.Çalışmamızda denekleri 4 gruba ayırdık; I. Grupta genel anestezi altında L3 laminektomi yapıldı, perkütanöz transluminal koroner anjiyografi (PTCA) kateteri L1 seviyesine kadar ilerletildi, balon şişirilmeden geri çekildi. II. Grupta işlem sonrası kateter balonu 30 dk, III. Grupta işlem sonrası kateter balonu 60 dk, IV. Grupta işlem sonrası kateter balonu 90 dk 4 atm basınçta şişirilerek epidural bası uygulandı. Hedefimiz tavşanda oluşturulan kısmi omurilik hasarı modelinin farklı sürelerdeki etkisini göstermekti.Deneklerin bası sonrası ortalama Tarlov puanları karşılaştırıldı. İlk haftadan sonra II, III, IV. gruplardaki deneklerin arka ayakların motor işlevleri yavaş yavaş iyileşirken, sham grubunda işlevsel kayıp olmadığı tespit edildi. I, II. III ve IV. Grupların 1. ve 21. günde çekilen MRG'de hesaplanan lezyon hacim oranları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı.Deneklerden 21. gün sonunda alınan omurilik örnekleri histopatolojik olarak incelendi. Hemotoksilen-Eozin (H-E), Luksol Fast Mavisi (LFM) boyama yöntemleri uygulandı. I., III, ve IV. Gruplarda nöronların, omurilik basısına bağlı bölgesel iskemiden etkilendiği görüldü.Sonuç olarak deneysel epidural omurilik basısıyla oluşturulan kısmi omurilik hasarında bası süresi ile orantılı olarak nörolojik kayıpların arttığını ve sonuçlarının norolojik muayene, MRG ve histopatolojik olarak tespit edilebildiğini ortaya koymuş olduk.
Özet (Çeviri)
Spinal cord injuries resulting in severe mortality and morbidity have led researchers to examine the pathophysiology of spinal cord injuries to find and develop new treatment strategies. For this reason, the need for developing animal models of experimental spinal cord injury resembling to human spinal cord injuries occurred.In this study, we aimed to establish the results of neural tissue loss due to secondary injury on rabbit model of partial cord injury through epidural compression with Magnetic Resonance Imaging (MRI), the functional loss, and histopathologically.We devided the subjects into 4 groups; we applied L3 laminectomy to group I under general anaesthesia. The percutaneous transluminal coroner angiography (PTCA) catheter was moved to L1 level, the balloon was withdrawn without being inflated. After the process of laminectomy, the catheter balloon was inflated at 4 atm pressure and applied epidural compression for 30 minutes in group II, 60 minutes in group III, and 90 minutes in group IV. Our goal was to show the effect of rabbit spinal cord injury model on different time intervals.The mean after compression Tarlov scores of the subjects were compared. After the first week, while hind limb motor function of the subjects in groups II, III, and IV improved slowly, there found no functional loss in sham group. The difference between lesion volume rates of the groups I, II, III, IV on MRI taken on day 1 and 21 after compression was statistically significant.Spinal cord sections obtained from the subjects on day 21 were examined histopathologically. Haematoxylin-Eosin (H-E), Luxol Fast Blue (LFM) staining methods were applied. In groups I, III, and IV, neurons were effected by regional ischemia due to spinal cord compression.As a result, we established that the neural tissue loss increased in proportion to the compression time in partial spinal cord injury and that could be established through MRI, functionally, and histopathologically.