İskemik stroklu hastalarda intravenöz trombolitik tedavisinin uzun dönem sonuçları ve prognoz üzerine etkisi
Long term resultsin patients with acute ischemic strok
  1. Tez No: 306087
  2. Yazar: ÜMİT EREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT TOPAKTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut iskemik inme, trombolitik tedavi, doku plazminojen aktivatörü, penumbra, tedavi penceresi, Acute ischemic stroke, tissue plasminogen activator, thrombolytic therapy, penumbra, thrombolytic time windows
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Akut iskemik inme tedavisi için onaylanmış olan tek tedavi modalitesi intravenöz trombolizdir. Randomize kontrollü çalışmaların dahil edilme ve dışlama kriterleri titizlikle uygulandığında bu çalışmalarda elde edilene benzer sonuçların rutinde de elde edilebileceği klinik hasta serileri ile ortaya konulmuştur. Ülkemizde biz bu tedaviyi uygulayan merkezlerden biri olarak verimizi analizi edip sunmayı hedefledik.Bu analiz kapsamında Nisan 2005 ile Aralık 2009 arasında tedavi edilmiş olan toplam 43 hasta analiz edilmiştir. Bu hastalardan 2006 yılı başından itibaren tedavi edilenler prospektif olarak dosyalanmaktaydı. 2005 Nisan'dan 2006 yılına kadar tedavi edilen hastalar,tıbbi dosyaların retrospektif taraması ile tespit edildi.Bu hastalarda hastane içi mortalite, taburcu olurken fonksiyonel durum ve prosedürel komplikasyonlar incelenmiş, bunların belirleyicileri araştırılmış ve mevcut literatür ışığında tartışılmıştır.İntravenöz trombolitik tedavi alan 43 hastadan 8'i hastanede kalış sürecinde, 9'u ise eve taburcu olduktan sonra ölmüştür. Hastanede yatış süresince 2 hasta intraserebral kanama komplikasyonu sonucu kaybedilmiş, 3 hasta inme semptomlarında düzelme olduğu halde aspirasyon pnömonisi nedeniyle kaybedilmiştir.3 hasta infarktın herniasyona gitmesi nedeniyle kaybedilmiştir. 9 hasta ise taburcu olduktan sonra 3 ay içinde evde kaybedilmiştir.Hastaların %56'sının modifiye Rankın skoru taburculuk esnasında 1 veya daha azdır. Hastane içi mortalitenin tek bağımsız belirleyicisinin başvuru anındaki inme klinik ağırlığı National Instutes of Health (NIHSS) olduğu tespit edilmiştir. Kötü prognozun iki bağımsız göstergesi inmenin klinik şiddeti (NIHSS) dir.Sonuç olarak hastanemizde trombolitik tedavi ile literatüre eşdeğer bir başarı oranı elde edilmiş ve kontrol grubuna göre inme şiddeti daha ağır bir hasta grubuna uygulanmasına rağmen uzun dönemde prognoza etkisi olumlu yöndedir.
Özet (Çeviri)
Intravenous thrombolysis is the only approved treatment modality in the patients with acute ischemic stroke. Several hospital based registries have demonstrated that the beneficial effect of this treatment which observed in the randomised controled trials is attainable when the inclusion/exclusion criteria used in these trials are applied meticulously. Because no such data are available, or published, from Turkish hospitals so far, we tried to analyse and share our experience.We analyzed total 43 patients treated between April 2005 and December 2009. These patients files were prospectively gathered since 2006 January. The remaining cases were identified retrospectively review of the medical files. In-hospital mortality, functional status at the time of discharge and procedural complications, and their local or institutional indicators, were determined, and discussed in the light of the available literature data.Eight of 43 patients died during hospital.,9 of 43 patients died after discharged. 2 patients died due to intracerebral hemorrhage complication, 3 patients died because of aspiration pneumonia and 3 the remaining patients died because of progressive edema and herniation.Of total, 56% patients were discharged in good functional status (mRS 0-1 or 2). The only independent, determiner of in-hospital mortality was clinical severity of ischemic stroke assesed by National Instutes of Health (NIHSS). NIHSS at admission were the two independent predictor of worse prognosis.In conclusion,although thrombolytic treatment was applied in quite more severer patients compared to those in randomized trials, it showed reasonably comparable results.