Düzenli kan bağışının akım bağımlı dilatasyon üzerine etkisi
Influence of regular blood donation onto flow mediated vasodilatation
- Tez No: 306134
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. BİRHAN YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Kan bağışı, Endotel, Akım aracılı dilatasyon, Koroner arter hastalığı, Endothel, Blood Donation, Coronary Artery Disease
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Ateroskleroz ve aterosklerozun koroner arterler üzerindeki sonuçları morbidite ve mortalite açısından önemlidir. Endotel fonksiyonun aterosklerozun patofizyolojisinde önemli bir yere sahip olduğu bilinmektedir. Ancak düzenli kan bağışçısı olanlarda bu risk faktörlerin rolü tam olarak bilinmemektedir. Endotel disfonksiyonunu belirlemede brakiyel arterde bakılan akım aracılı dilatasyon (AAD), çeşitli klinik çalışmalarda kullanılmış ve gelecekte gelişebilecek kardiyovasküler olayları belirlemedeki rolü gösterilmiştir. Bu çalışma, düzenli kan bağışçısı olan bireylerde kan bağışının endotel fonksiyonu üzerine olan etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır.Çalışmamıza yaş ortalaması 30±5 yıl olan toplam 50 sağlıklı erkek alınmıştır. Gönüllülerin düzenli aralıklarla yaptıkları kan bağışından 1 ay sonraki AAD sonuçları değerlendirilmiştir. Kan bağışı öncesi ortalama AAD değeri yüzde olarak 10.2±3.9 (3-19) olarak hesaplanmıştır. Birinci kan bağışı sonrası AAD değeri 10.44±3.9 (4-18), ikinci kan bağışı sonrası AAD değeri 10.66±3.8 (4-17) ve üçüncü kan bağışı sonrası AAD değeri 10.88±3.9 (4-18) olarak hesaplanmıştır. AAD düzeyindeki takipte görülen değişiklikler istatistiksel olarak anlamlı düzeyde iyileşme yönündedir. (Sırasıyla; p=0.039, p=0.003 ve p=0.001). Düzenli kan bağışında bulunanlarda istatiksel olarak endotel fonksiyonlarında anlamlı iyileşme sağlanmış ve iyileşme oranı kan bağışının sayısı ile korele olarak arttığı gözlenmiştir.Sonuç olarak çalışmamızda düzenli kan bağışı bulunan bireylerde, AAD'de anlamlı iyileşme sağladığı görülmüştür. Endotel fonksiyonlarındaki AAD ile gösterilen bu anlamlı iyileşmenin, düzenli kan bağışında bulunanlarda, ilerleyen yaşlarda kardiyovasküler olay açısından olumlu sonuç doğuracağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Atherosclerosis and its effects on the coronary arteries have important impacts on morbidity and mortality. Its known that endothelial dysfunction has an important role on the pathophysiology of atherosclerosis. However, its impact on regular blood donors is not known. Flow mediated dilatation (FMD), is a well-known method to determine the endothelial dysfunction and its role to predict the future cardiovascular events was shown by many clinical studies. We aimed to study the effcets of regular blood donation on endothelial function in regular blood donors.50 male patients were enrolled into this study (mean age 30±5 years). Clinical and biochemical parameters and the FMD results were evaluated before and after the donation. We evaluated the FMD results after 1 month of donation. Pre-donation FMD was 10.2±3.9(3-19). FMD significantly improved to 10.44±3.9 (4-18) p=0.039 after first donation, to 10.66±3.8 (4-17) p=0.003 after second donation and to 10.88±3.9 (4-18) p=0.001 after third donation. Significant improvement of endothelial function was observed in regular blood donors and it was also correlated with the number of blood donation .In conclusion, regular blood donation significantly improves FMD. This improvement may induce positive effects on future cardiovascular events in regular blood donors.