Teikoplanin, siprofloksasin ile hazırlanmış antibiyotikli kemik çimentosunun 0. ve 15. günlerde mekanik dayanıklılığının karşılaştırılması
The comparison of mechanical strength of bone cement with teicoplanin and/or ciprofloxacin at 0. and 15. days
- Tez No: 306133
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKERİYA ÖZTEMÜR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Siprofloksasin, teikoplanin, kemik çimentosu, kırılma noktası, Teicoplanin, ciprofloxacin, bone cement, broken point
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Kemik çimentosu eklem artroplastilerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Artroplasti sonrası gelişebilecek en ciddi komplikasyonlardan biri enfeksiyondur. Total artroplastilerde enfeksiyon meydana geldiğinde antibiyotikli spacer kullanımı ve/veya kemik çimentosuna antibiyotik katılması sıkça kullanılan tekniklerdendir. Kemik çimentosuna antibiyotik eklenmesi ile in vivo lokal antibiyotik salınımı elde edilmekte ve bu sayede artroplastilerde enfeksiyon oranının düşürülmesi hedeflenmektedir.Bu çalışmadaki amacımız kemik çimentosuna katılan teikoplanin ve siprofloksasin antibiyotiklerinin mekanik dayanıklılığa etkisinin araştırılmasıdır.Çalışmamızda 14 adet 40 gr kemik çimentosuna 800mg, 1600mg ve 3200mg toz siprofloksasin ve teikoplanin eklenerek birinci kuşak çimentolama yöntemi ile karıştırıldı. Her doz grubu için `0.gün' ve `15.gün' için 10'ar numune hazırlandı. Hazırlanan numunelerin mekanik dayanım testleri `0.gün' ve 37°C su banyosunda antibiyotik salınım sonrası `15.gün'de yapıldı. Bu kemik çimentolarına kompresyon ve dört nokta eğme testleri yapılarak mekanik dayanıklılıkları karşılaştırıldı. Kompresyon testinde `0.gün' ve `15.gün' gruplarında tüm dozlarda elde edilen mekanik dayanım değerleri ASTM alt limiti olan 70 MPa'nın üzerindeydi. Dört Nokta Eğme Testinde ise `0.gün' ve `15.gün' gruplarında değişik antibiyotik konsantrasyonlarında `0.gün' grubundan sadece teikoplanin 3200mg `15.gün' grubundan ise teikoplanin 800mg, 1600mg, 3200mg grupları ile siprofloksasin 1600mg, 3200mg grupları ISO'nun alt limiti olan 50 Mpa `nın altında kaldığı gözlendi.Sonuç olarak kemik çimentosuna eklenen her iki antibiyotiğin `0.gün' ve `15.gün' gruplarında birbirine benzeyen artan dozlarda mekanik dayanıklılığı azalttığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Bone cement is frequently used in joint arthroplasty. One of the most complication after arthroplasty is infection. After total arthroplasty infections, spacers with antibiotics and/or addition of antibiotics in bone cements are frequently used tecniques. The addition of antibiotics into bone cement supplies in vivo antibiotic release and aims to reduce the infection development in arthroplasty.In this study, our objective was to investigate the effects of teicoplanin and ciprofloxacin in bone cement on mechanical strenght.In our study, fourteen 40 gr bone cement, prepared with first generation cement technique that was mixed with 800 mg, 1600 mg or 3200 mg ciprofloxacin and teicoplanin were used. Ten samples were prepared at 0. and 15. days for each dosage group. The mechanical strenght tests of prepared samples has been made at 0. day and after release of antibiotics in water bath at 15. day. The mechanical strenghts of bone cements were compared by compression and the four point bending tests. Mechanical strenght values were higher than 70 MPa, the minimal limit of ASTM, at compression test in both 0. and 15. day groups. In the four point bending test, only the teicoplanin in the beginning group and teicoplanin 800mg, 1600mg, 3200mg groups and ciprofloxacin 1600mg and 3200mg groups were lower than minimal limit (50 Mpa) according to the ISO standarts.In conclusion, we found that the increasing doses of both antibiotics in the bone cement similarly reduced the mechanical strenght in 0. and 15. day groups.