Gebelik ve lakyasyon döneminde nikotin maruziyetinin kognitif fonksiyonlar üzerine olan olumsuz etkisi omega 3 kullanımı ile önlenebilir mi?
Harmful effects of nıcotine exposure during pregnancy and lactation on cognitive functions can be prevented by omega 3 ?
  1. Tez No: 306249
  2. Yazar: SENA KARA ÖNCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAMER GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: nikotin, omega 3, kognitif fonksiyonlar, morris su tankı testi, UEG, nicotine, omega 3, cognitive functions, morris water maze, LTP
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Büyük çoğunluğu lipid olan insan beyni için esansiyel olan Omega 3 yağ asitleri nöronal pek çok fonksiyonun yerine getirilmesinde önemli rol oynarlar . Yapılan çalışmalarda günlük belirli miktarlarda alınan omega 3'ün kognitif fonksiyonlarda iyileşme sağladığı çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir. Hayvan çalışmalarında ise gebeliklerinde omega 3 desteği verilen yavrularda uzaysal hafıza ile ilişkili beyin bölümlerinde gelişimlerinin daha iyi olduğu gösterilmiştir. Günümüzdeki en önemli toplumsal sağlık problemlerinde biri olan nikotin maruziyeti maalesef gebelik döneminden itibaren başlamaktadır. Özellikle beyin gelişiminin çok hızlı olduğu 3.trimester en riskli dönemdir. Hayvan modellerinde prenatal olarak nikotin maruziyeti nöroteratojendir. Prenatal nikotin maruziyeti düşük doğum ağırlığı, davranış değişiklikleri ve kognitif fonksiyonlarda azalmaya neden olur. Biz gebe sıçanlara gebelikleri ve laktasyon dönemleri boyunca omega 3 ve nikotin vererek yavrulardaki öğrenme fonksiyonlarını değerlendirmeyi amaçladık.Materyal ?Metod: Gebeliği tespit edilen wistar cinsi pirimipar dişi sıçanlar her grupta 6 adet anne sıçan olacak şekilde 5 gruba ayrıldı. 1.gruba(omega 3 grubu) gebeliğin 2.-3. Trimesteri boyunca ve laktasyon döneminde 0.5 gr/kg/gün'den gavaj ile omega 3 verildi. 2.gruba(nikotin grubu) 2mg/kg/gün'den subkutan olarak nikotin enjeksiyonu yapıldı. 3.gruba(nikotin-omega 3 grubu) hem nikotin ve hem de omega 3 uygulaması yapıldı. 4.grup modifiye kontrol grubuydu, gavaj ile meyve suyu ve subkutan olarak serum fizyolojik verildi. 5.gruba(kontrol grubu) ise hiçbir müdahale yapılmadı. Her anneden ikişer adet olmak üzere toplam 60 adet yavru sıçan alındı. 45-50 Günleri arasında yavrularda uzaysal öğrenmeyi değerlendirmek için Morris su tankı testi yapıldı. Her gruptan Morris su tankı testi ile bellek perfomansı ölçülen 12 sıçanın rastgele seçilen altısında; postnatal 50-60 günleri arasında uzun erimli güçlenme (UEG) kaydedildi.Bulgular: Morris su tankı testinde nikotin grubunun kontrol (p=0,001), sham (p=0,001) ve omega-3 (p=0,002) grubuna göre hedef kadranda daha az zaman geçirdiler. Omega-3 grubu ile kontrol ve sham grupları arasında anlamlı bir fark bulunamadı. Omega-3 ve nikotinin birlikte verildiği grup, nikotin verilen gruptan farklı değilken (p=0,101), kontrol grubundan anlamlı farklı olma eğilimi gösterdi. UEG ölçümlerinde ise populasyon spike (PS) genliği Omega 3 verilen annelerin bebeklerinde diğer gruplara göre anlamlı derecede fazla bulunmuştur. Deney sonunda ise sham ve nikotin grubuna göre anlamlı farklılık devam etmiştir. Eksitatör postsinaptik potansiyalizasyon (EPSP) genliğinde ise gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır.Sonuçlar: Gebelik ve laktasyon döneminde nikotine maruz kalan yavrular morris su tankı testinde hedef kadranda daha az zaman geçirmişlerdir. UEG ölçümlerini ise nikotin maruziyetinden etkilenmemektedir. Yalnız gebelik ve laktasyon döneminde omega 3 verilen sıçanların yavrularının UEG ölçümlerinde PS genliğinin artmış olduğunu bulduk. Yani prenatal ve postnatal nikotin maruziyeti kognitif fonksiyonları bozmaktadır ve bu olumsuz etki omega 3 kullanımı ile önlenememektedir. Gebelik ve laktasyon döneminde omega 3 tüketimi yavruların elektrofizyolojik olarak öğrenmelerini artırmaktadır ama davranışsal olarak öğrenmeyi etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Omega 3 fat acids which are essential for human brain consisted of mostly lipids plays an important role for many neuronal functions. Previous studies have shown that daily certain amounts of omega 3 intake causes better cognitive functions. Animal studies demonstrated that young animals who had omega 3 support during pregnancies had better brain development related to spacial memory. Nikotine exposure as today?s one of the biggest public health problems unfortunatelly begins from the pregnancy period. 3rd trimester is the most risky period as brain has its the fastest devolepment rate. In animal models nikotin exposure is a neuro-teratogen. Prenatal nikotin exposure causes low birth weight, behavioral changes and decreased cognictive functions. We aimed to evaluate learning functions of young rats after administering omega 3 and nikotin during their pregnancies and lactation periods.Material-Method: Primipar winstar rats with pregnancies divided into 5 groups each having 6 mother rats. 0.5 gr/kg/day omega 3 was administered with gavage for 1st group(omega 3 group) during their 2nd-3rd trimester and during lactations periods. 2mg/kg/day subcutaneus nicotine was administerd for 2nd group(nicotine group). Both nicotine and omega 3 administiration were performed for 3rd group.(nicotine-omega 3 group). 4th group was modified control group subcutaneus serum physiologic and fruit juice were administered with gavage. Nothing was performred for 5th group(kontrol group). 60 young rats taken 2 from each mother rats. Morris water maze was performed to evaluate spacial learning functions of young rats between 45-50days. Long term potention (LTP) was recorded between 50-60 days postnatlly for 6 of 12 rats which underwent memory performance measurement with Morris water mazeFindings: Nicotine group had less time than control (p=0,001), sham (p=0,001) and omega-3 (p=0,002) groups in target quadrant. There wasn?t any significant difference among omega-3, control and sham groups. While group administed Omega-3 and nicotine together wasn?t different from nicotine group, it was significantly different from control group. For LTP measurements PS amplitude was significanlty higher for omega 3 group young rats compared to other groups. At the end of the experiment significant difference still existed compared to sham and nicotine group. For EPSP amplitude there wasn?t any significant difference among the groups.Results: Young rats which exposed to nicotine during their pregnancy and lactation periods had less time on target quadrant. LTP measurements wasn?t affected by the nicotine exposure. But we found increased LTP amplitude for rats which administered omega 3 during their pregnancy and lactation periods. It means prenatal and postnatal nicotine exposure impairs cognitive functions and this negative effect cannot be prevented by omega 3 intake.Omega 3 intake during pregnancy and lactation period increases electro-physiological learning functions for young rats but had no effect on behavioral learning.