Prematüre retinopatisinde tanı, tarama, tedavi ve izlem sonuçları
The results of diagnosis, screening and treatment in retinopathy of prematurity
  1. Tez No: 306350
  2. Yazar: ELÇİN SÜREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN BATIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Retinopathy of prematurity, laser photocoagulation, cryotherapy, perinatal risk factors
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
AmaçÇalışmamızın amacı Ankara üniversitesi Tıp Fakültesi (AÜTF) Göz hastalıkları Anabilim Dalında prematüre retinopatisi (PR) nedeniyle muayene edilmiş olan tüm bebeklerdeki tarama sonuçlarını bildirmek, PR insidansını belirlemek, tedavi gereksinimini belirlemek, tedavi edilen bebeklerdeki sonuçları değerlendirmek, tedavinin etkinliğini tespit etmek, sistemik risk faktörlerinin PR ile ilişkisini incelemek, takip sonuçlarını bildirmektirGereç ve yöntemPrematür retinopatisi nedeniyle değerlendirilmiş olan tüm bebek dosyaları retrospektif olarak incelendi. Eşik veya yüksek riskli eşik öncesi evrede laser fotokoagülasyon ve/veya krioterapi uygulanan bebekler takip sonucunda fundus bulgularına göre; komplikasyonsuz gerileme gösterenler (grup 1), papilla veya makulada çekilme-düzleşme, fibrotik bant oluşumu gibi gerileyen fundus bulguları olanlar (grup 2) ve tedaviye rağmen ileri evreye geçiş gösteren skatrisyel fundus bulguları olan bebekler (grup 3) olmak üzere 3 farklı gruba ayrıldı. Olguların doğum ağırlığı, doğum haftası, retinopati evresi, sistemik risk faktörleri ile PR ilişkisi ve tedavi sonuçları incelendi. Bebeklerin uzun dönem takiplerinde oftalmolojik komplikasyonlar açısından periyodik kontrolleri yapıldı.BulgularToplam 848 bebeğin 398'inde (%46.9) ROP saptandı. Tüm bebeklerdeki ortalama doğum ağırlığı 1440 gr (600-3480) ve ortalama doğum haftası 31 (24-37) haftaydı. PR saptanan bebeklerin ortalama doğum ağırlığı ve ortalama doğum haftası, PR saptanmayanlara göre daha düşüktü. Retinopati saptanan 398 bebekten eşik veya yüksek riskli eşik öncesi evreye ilerleyen 198 bebeğe (%49.7) laser fotokoagülasyon ve/veya krioterapi tedavisi uygulandı, evre 4 ve evre 5 olan 7 bebeğe (%1.7) ise cerrahi tedavi uygulandı. Laser fotokoagülasyon ve/veya krioterapi ile tedavi edilen 198 bebekten düzenli izlenebilen 170'inin sonuçları karşılaştırıldı. 170 bebeğin 140'ında (%82.3) retinopati komplikasyonsuz gerileme gösterdi, 22'si (%12.9) gerileyen fundus bulguları ile iyileşti, 8 olguda (%4) tedaviye rağmen ileri evreye geçiş oldu. Düşük doğum ağırlığı ve düşük doğum haftası dışında, respiratuar distress sendromu ve intraventriküler kanama PR için bağımsız risk faktörleri olarak saptanırken, sürfaktan tedavisi almak ve antenatal steroid uygulaması PR için koruyucu faktörler olarak tespit edildi.SonuçPrematüre retinopatisinde başarı; etkin bir ekip çalışması, etkin tarama, zamanında ve doğru tedavi ile mümkündür. Özellikle yüksek riskli eşik öncesi evrede uygulanan laser fotokoagülasyon tedavisi ile bu bebeklerde komplikasyonsuz gerileme sağlanmaktadır. Cerrahi tedavinin anatomik ve fonksiyonel sonuçları yüz güldürücü olmamaktadır. Özellikle perinatal risk faktörü taşıyan bebeklerin artan tedavi gereksinimi nedeniyle daha dikkatli izlemi ve erken dönemde tedavi için yönlendirilmesi önemlidir.Anahtar kelimelerPrematüre retinopatisi, laser fotokoagülasyon, krioterapi, perinatal risk faktörleri
Özet (Çeviri)
PurposeThe aim of our study is to evaluate the results of all preterm infants in Ankara University Faculty of Medicine, Departement of Ophthalmology, to determine the incidence of retinopathy of prematurity, the results and the efficacy of treatment, the relationship with systemic risk factors.Material and methodThe data of all babies with retinopathy of prematurity were retrospectively evaluated. The babies who received laser photocoagulation and/or cryotherapy were divided into three groups according to fundus findings, babies who represented regression without complication were included in group 1, babies who represented with regression of retinopathy with fundus findings such as dragging of papilla or macula, fibrotic band formation were included in group 2 and babies who represented cicatricial fundus findings and showed progression despite treatment were included in group 3. Birth weight, gestational age, the results of treatment, retinopathy grade and association with systemic risk factors were investigated. All babies were evaluated for ophthalmologic complications periodically.ResultsAt initial examination retinopathy of prematurity was detected in 398 (%46.9) of 848 infants. The mean birth weight was 1440 gr (600-3480) and mean gestastional age was 31 week (24-37) . Mean birth weight and gestational age of the babies with retinopathy of prematurity (ROP) were lower than the babies without ROP. One hundred ninety eight (%49.7) of 398 babies were treated with laser photocoagulation and/or cryotherapy. At the end of follow up period, 170 of 198 babies were compared in the terms of final fundus findings. One hundred forty (%82.3) of 170 showed regression without complication (group 1), 22 (%12.9) had regression with dragging of papilla or macula or fibrotic band formation (group 2) and 8 (%4) exhibited progression despite treatment (group 3). Low birth weight and low gestational age, respiratuar distress syndrome and intraventriculer hemorrhage were established as risk factors for ROP. Surfactant and antenatal steroid therapy were determined as protective factors.ConclusionThe success in ROP is possible with effective teamwork, effective screening and accurate treatment. Laser phocoagulation provides regression without complication in babies with prethreshold retinopathy of prematurity. The anatomic and functional results of surgery in ROP are not satisfactory. Babies with perinatal risk factors must be followed carefully and treated accurately because of increased treatment requirement.