William James'in idealizm eleştirisi
William James?s criticism of idealism
- Tez No: 306362
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH YALIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Monistik İdealizm, William James, Pragmatizm, Spiritüalizm, Materyalizm, Monistic Idealism, William James, Pragmatism, Spiritualism, Materialism
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
William James'in İdealizm'e dair eleştirilerinin anlaşılmasında William James'in A Pluralistic Universe adlı, konferanslarından oluşan eseri, başat bir rol oynamaktadır.İnsanın değerler cetvelinde tinsel olana birincil bir konum oluşturma tavrı olarak İdealizm, Naturalizm'e, Septisizm'e Poztivizm'e, Ateizm'e ve Realizm'e karşı bir duruş sergiler.Ruhun yeteneklerinin, ruhsal bir ?ben?in indirgenemez, mutlak özellikleri olduğunu söylemesi, İdealizm'in James tarafından eleştirilen başlıca görüşlerinden biridir.Spiritüel felsefenin panteistik türlerinden biri olan Monistik İdealizm, durağan ve soyut bütünlükte bir âlem fikrini savunmaktadır. James, bunun yerine somut, hareketli ve çoğulcu bir âlem anlayışı benimsemiştir. Rasyonalizm'i de, monistik bir yapıya sahip olduğu, çünkü tümdengelim metodunu kullanarak bir anlamda parçaları ihmal ettiği için eleştirmiştir.Şeylerin nihai olarak zihinsel faaliyetlere indirgenebileceğini savunan bir görüş olarak Entelektüalizm, soyut düzlemde anlaşılabilen gerçeklik tanımı sunar. Ancak soyut düzlemde anlaşılabilir olan bir bilginin, somut alanda uygulanamama riski içermesinden dolayı James, gerçekliğin tek ve alternatifsiz olduğu ve kavramların işaret ettiği şeyin aynı zamanda doğruluğun da merkezi olması gerektiği yönüyle Rasyonalizm'i benimsemiş, ancak Rasyonalizm'in uç noktası olarak gördüğü Entelektüalizm'i eleştirmiştir.
Özet (Çeviri)
The book by William James, A Pluralistic Universe, which consists of his conferences, plays a major role in the understanding of criticisms made by William James of Idealism.Idealism, as an attitude to regarding spirituality of primary importance on the scale of moral values, is an objection to Naturalism, Skepticism, Positivism and Atheism.One of the main ideas of Idealism criticized by James is that Idealism states that abilities of the soul are absolute abilities which cannot be degraded to a spiritual `self?. Idealism?s conception that `self? is firm and cannot be perceived by senses but is an absolute being that can only be perceived by the mind brought about James?s criticisms of both Idealism and Rationalism.Monistic Idealism, a pantheistic kind of Spiritual Philosophy maintains the idea that the universe is constant and abstract. Instead, James?s idea of the universe is that it is concrete, inconstant and pluralistic. Moreover, he criticized Rationalism on the grounds that it is of a monistic nature and it disregards components in a way since it uses deduction.Intellectualism, as a view which asserts that beings can finally be degraded to mental activities, presents an understandable definition of reality in abstract terms. However, James adopted Rationalism not only because information which is understandable in abstract terms bears risks that this knowledge may not be applicable in concrete terms but also because Rationalism states that reality is unique and beings referred to by notions should also be the center of truth. Nevertheless, he criticized Intellectualism which he regarded as the extreme point of Rationalism.