Din ve sosyal bütünleşme: Farklılık ve birlikte yaşama (Göksun örneği)
Religion and social integration: Diversity and living together (Göksun sample)
  1. Tez No: 306592
  2. Yazar: BAHSET KARSLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ USTA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Mesafe, Farklılık, Birlikte Yaşama, Sosyalizasyon, Social Distance, Difference, Living Together, Socialization
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 300
Özet
Bu çalışma, Emory Bogardus'un 1925 yılında ABD'de farklı ırklara karşı ilk defa uyguladığı sosyal mesafe ölçeğini temel almaktadır. Bu ölçek geliştirilerek farklılık ve birlikte yaşama perspektifinden farklı grupların sosyal mesafelerinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Anket sahası, tarihten beri farklı grupların yaşadığı Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesidir. Sosyal mesafe tutum sorularıyla bölge insanın farklı gruplarla kurduğu ilişki formları tespit edilmiştir. Aynı zamanda katılımcıların betimsel özellikleriyle ve grupların birbirlerine karşı korelasyonlarıyla, farklı gruplara karşı sosyal mesafe düzeyinin zihniyet temeli analiz edilmek istenmiştir.Çalışmada, nitel ve nicel tekniklerin birbirlerini destekler şekilde kullanımı esas alınmıştır. Araştırmanın kavramsal kurgusu genel hatlarıyla verilmiş olup genel teorik analizi ise, tabloların sonuçlarıyla birlikte ele alınmıştır. Gruplar arası sosyal mesafe düzeylerini değerlendirirken esas alınan ilkeler şunlardır: Farklı grupların birbirlerini tanımaları, yüz-yüze ilişki kurmaları, grup içinde kazanılan sosyal kimlik, gündelik hayatın farkındalık doğurması, ön yargı ve kalıp yargıların durağanlaşması ve çeşitli kıstaslarda yöneltilen sosyal mesafe tutum soruları.
Özet (Çeviri)
In this study, for the first time in 1925 Emory Bogardus applied the social distance scale against the different races in the United States. This scale was developed from the perspective of different groups living together in difference, and is intended to measure social distances. The survey area is Göksun county in Kahramanmaraş, a historical city inhabited by different groups throughout time. With social distance attitude questions the people living in that regions state of relation have been identified. At the same time with descriptive characteristics of participants and relationships of the groups against each other, different groups were to be analyzed against the foundation of the mentality level of social distance.The study is based on the use of qualitative and quantitative techniques together. General theoretical analysis of the conceptual construct of the research are given in general terms, the tables are discussed together with the outcome. Assessing the level of social distance between groups from which the principles are: Different groups know each other, building face-to-face relationship, gaining a social identity within the group, awareness of everyday life, stereotypes against stabilization and social distance of various attitude questions.