Atıksu arıtma tesislerinin yapılandırılması
Construction of the wastewater treatment facilities
  1. Tez No: 306998
  2. Yazar: FETHİ ŞERMET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELAL KOZANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atıksu arıtma tesisleri, Statik ve Dinamik analiz, Havuz Tasarımı ve analizi, Donatı hesabı, Sonlu elemanlar metodu, Waste water refinery plants, Static and dynamic analyses, Pool design and analysis, Bar calculation, Finite element method
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Atıksu arıtma tesisleri tasarlanırken yörenin nüfus ve debi değerleri dikkate alınarak atık su debi miktarı hesaplanır. Ortaya çıkan atıksu debisine göre tesiste bulunan arıtma havuzlarının boyutları tasarlanır.Manisa'daki zemin özellikleri ele alınarak yapılan bu çalışma da atıksu tesislerinin yapılandırılma aşamaları irdelenmiştir. Atıksu arıtma tesislerinin yapı kısmını oluşturan büyük hacimli havuzların yanal perde duvarlarına ve temel yapısına etki eden toprak, su, sürsarj ve deprem gibi kuvvetler hesaplanmıştır. Bulunan kuvvetlerin çeşitli kombinasyonları yanal perde duvarlara ve temel yapısına etkitilerek sonlu elamanlar metoduna göre SAP 2000 bilgisayar programı yardımıyla analizleri yapılmıştır.Su, toprak, sürsarj; zati ağırlık ve deprem gibi statik ve dinamik kuvvetlerden oluşan 5 ayrı kombinasyon tanımlanmıştır. Kombinasyonlar herbir havuza ayrı ayrı etkitilip analizleri yapılmıştır. Havuzların herbir kombinasyon yüklemesi altında çıkan gerilme dağılışı şekillerle karşılaştırma yapılarak kritik zorlanmaların olduğu yerler belirlenmiştir.Program ile yapılan analiz sonucunda yapılarda en kritik etki oluşturan kombinasyon tespit edilip çıkan analiz raporları içinde perde duvar, radye temel ve platform döşemeleri için maksimum moment alınarak betonarme donatı miktarı ve aralığı deprem yönetmeliğine göre belirlenmiştir. Her bir yapı için ayrı ayrı zemin gerilmesi kontrolü, çatlak tahkiki yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
When wastewater plants are being designed, the population and the volume of the region are calculated. The volume of the refinery pools, Which are in the plant, are designed according to the calculated volume of the waste water flow.In this study, the construction processes of the wastewater plants are examined in dealing with the ground traits of Manisa. Forces like soil, water, surcharge, and earthquake, which affect the structure of the foundation and side walls of pools bearing great volume, constitue the structure of the wastewater plants. Various combinations of the obtained figures, which are applied tos ide walls and the structure of the foundations, are analyzed by means of the finite element method, SAP 2000 computer programme.Five seperate combinations which are made up of static and dynamic forces such as water, soil, surcharge,self weight and earthquake are defined. Combinations are applied to each pool seperately and their analyses are conducted. The stretching disperse of the pools under each combination load are illustrated and compared with diagrams and the locations where critical effect exist are determined.At the end of the analysis conducted with the computer program, the most critical combination that effects the structure is determined. From the report analysis, by taking the maximum moment into consideration fors ide walls, foundation structure, reinforced concrete platform, the amount of the barand bar intervals are detrmined according to the earthquake regulations. For each structure, ground stretching control and split investigation are seperately carried out.