Organik süt ve süt ürünlerinde aflatoksin M1 varlığının araştırılması
Dedection of aflatoxin M1 in organic milk and dairy products
- Tez No: 306997
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL TOSUN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Organik süt, peynir, yoğurt, tereyağı, Aflatoksin M1, Organic milk, cheese, yoghurt, butter, Aflatoxin M1
 - Yıl: 2012
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 69
Özet
Organik süt ve süt ürünlerinde aflatoksin M1 varlığının araştırılması adlı bu çalışmada, Türkiye'deki organik marketlerden temin ettiğimiz UHT organik süt (44 adet), organik tereyağı (32 adet), organik peynir (91 adet) ve organik yoğurt (26 adet) olmak üzere toplam 193 adet organik ürünün aflatoksin M1 (AFM1) analizi yapılmıştır. Örneklerin analizinde ELİSA metodu kullanılmıştır. Ayrıca örneklerde maya ve küf sayımları da yapılmıştır.Çalışmamız, organik süt ürünlerinde AFM1 aranması konusunda Türkiye'de yapılan ilk çalışmadır. Analiz sonuçlarına göre, 42 (% 95,4) UHT süt (Ortalama: 60,376 ng/kg; Aralık: 0,3-78,3 ng/kg), 39 (% 42,8) peynir (Ortalama: 136,843 ng/kg; Aralık: 8,5- 486,6 ng/kg) ve 26 (% 100) yoğurt (Ortalama: 238,038; Aralık 143-269 ng/kg) örneğinde AFM1 tespit edilmiştir. Tereyağı örneklerinde ise AFM1 tespit edilmemiştir. Türk Gıda Kodeksi'nde AFM1 için belirtilen limiti aşan örnek sayıları ise peynirde 7 (% 7,6), UHT sütte 39 (% 88,6) ve yoğurtta 26 (% 100) olarak bulunmuştur. Analiz sonuçları organik süt ürünlerinde, özellikle yoğurt ve UHT süt ürünlerinde AFM1 seviyelerinin tüketiciler için potansiyel bir risk taşıdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, 193 organic dairy products consisting of organic UHT milk (44 samples), organic yoghurt (26 samples), organic cheese (91 samples) and organic butter (32 samples) were examined for aflatoksin M1 (AFM1). Enzyme linked immunosorbent assay (ELISA) method was used for analysis of the samples. Samples were collected from organic markets in Turkey. We also determine the level of yeast-moulds values of samples.This is the first report on the AFM1 level in organic dairy products produced in Turkey. AFM1 was detected in 42 (95.4%) UHT milk samples (mean: 60.376 ng/kg; range: 0.3-78.3 ng/kg), 39 (42.8%) cheese samples (mean: 136.843 ng/kg; range: 8.5- 486.6 ng/kg) and 26 (100%) yoghurt samples (mean: 238.038; range 143-269 ng/kg). AFM1 contamination was not detected in butter samples. AFM1 levels of 7 (7.6%) cheese samples, 39 (88.6%) UHT milk samples and 26 (100%) yoghurt samples were above the maximum tolerable limit of the Turkish Food Codex. The results indicated that the level of AFM1 in organic dairy products especially yoghurt and UHT milk could be a potential risk for consumers.