Sporcu ve sedanterlerde sportif aktiviteye katılım öncesi sağlık durumlarının değerlendirilmesi
The evaluation of health status before the participation in sportive activities for athletes and sedentary
- Tez No: 307571
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, Sedanter, Sportif aktivite, Health, Sedentary, Sportive activity
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmanın amacı sporcu ve sadenterlerin sportif aktiviteye katılım öncesi, sağlık durumlarının anket sorularına vermiş oldukları cevaplarla değerlendirmek ve sporun sağlık üzerine olumlu etkilerini ortaya koymaktır.Araştırmaya Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik, Hemşirelik, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ve Spor Bilimleri'nde öğrenim gören toplam 588 öğrenci çalışmaya gönüllü olarak katıldı. Araştırmaya katılan öğrenciler ?Düzenli olarak spor yapıyor musunuz?? sorusuna vermiş oldukları cevaba göre sedanter (spor yapmayan n:382) ve sporcu (aktif spor yapan n: 206) olarak gruplandırıldı. Bu araştırmada sedanter ve sporcu öğrencilerin; sosyo-demografik özelliklerini, aile öykülerini, şu anki var olan sağlık problemlerini, sportif aktivite sırasındaki şikâyetlerini ve genel sağlık durumlarını içeren sorularla oluşturulmuş bir anket yapıldı. Verileri elde etmek için oluşturulan bu anketler, gerekli bilgilendirmeler yapıldıktan sonra, araştırmacı tarafından sınıf ortamında öğrencilere bizzat uygulandı. Anket sonuçlarının istatistiksel olarak değerlendirilmesi SPSS 15.0 for windows paket programı ile yapıldı. Değişkenler arasındaki anlamlı ya da anlamsız ilişki bağımsız t testi ile ki-kare testi kullanılarak değerlendirildi.Sedanter ve sporcu grubunun değerlerinin karşılaştırılmasında spora katılım öncesi sağlık durumlarıyla ilgili birçok parametreler arasında anlamlı bir fark bulundu.Elde edilen verilere dayalı olarak çalışmamızın sonucunda; öğrencilerin sportif aktiviteye katılım öncesi sağlık durumlarının detaylı bir şekilde araştırılması gerektiği, sedanter yaşam süren kişilerde sağlık problemlerinin daha fazla görüldüğü ve ayrıca sportif aktivitelerin sağlık üzerine olumlu etkilerinin olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to reveal healt status before the participation in sportive activities for athletes and sedantary with their answers given to survey questions and positive effects of sport on health.Total 588 students, studying at Suleyman Demirel University Faculty of Health Sciences, Midwifery, Nursing, Physical Therapy and Rehabilitation and Sports Science, participated in this research voluntarily. The students participating in survey were classified as sedantary (not doing sports n: 382) and athletes (doing active sports) according to answers given to question of ?Do you do sports regularly??.In this study the survey, containing questions about socio-demographic characteristics, family stories, current health problems, comlaints during sports activity and general health status of sedantary and athletic students, was made. Those surveys to obtain data, were administered to students personelly in the classroom after the required information had been given. Survey results were analyzed statistically with SPSS 15.0 for windows package program. The significant or insignificant relationship between the variables was evaluated with using indepenent t test and chi-square test.In comparison values of sedantary and athlete gruops, a significant difference between the lots of parameters realted to health status pre participation in sports.Based on data obtained as a result of our work; it is concluded that health status of students before the participation in sports should be investigated in detail, health problems are more prevalent for sedantary people and also the sportive activities have positive effects on health .