Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde görevli doktorların kardiopulmoner resüsitasyon konusundaki bilgi düzeyleri ve bunu etkileyen faktörlerin incelenmesi
The knowledgelevel of the doctors in charge in Süleyman Demirel University (SDÜ) Faculty of Medicine, research and Application Hospital and the factors affecting this.
  1. Tez No: 307585
  2. Yazar: HABİBE UZUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖNDER TOMRUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner resüsitasyon, bilgi düzeyi, 2010 AHA kılavuzu, kılavuzlara uyum, Cardiopulmonary resuscitation, knowledge level, AHA Guideline of the year of 2010, guideline adherenceurse before graduating from the faculty of medicine
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Kardiyopulmoner resüsitasyonun (KPR) güncel kılavuzlarda kabul gören şekliyle güvenli ve etkili olarak uygulanması, daha yüksek sağkalım oranları ve daha az nörolojik hasar sağlar. Bu çalışmanın amacı Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi, Araştırma ve Uygulama Hastanesi`nde görevli doktorların güncel kılavuzlara göre kardiyopulmoner resüsitasyon konusundaki bilgi düzeylerinin ve bunu etkileyen faktörlerin araştırılmasıdır.Çalışmaya, SDÜ Hastane`sinde görev yapan ve anket doldurmayı kabul eden doktorlar dahil edildi. Anketin ilk bölümünde demografik veriler (yaş, cinsiyet),eğitim bilgileri (mezuniyet yılı, mezun olduğu tıp fakültesi, KPR eğitimi öyküsü,çalıştığı klinik, uzmanlık eğitimi aldığı süre) ve KPR konusunda güncel ilgi düzeyi(kılavuzları takip durumu, en son okuduğu kılavuz, 2010 kılavuzundaki değişiklerkonusunda bilgisinin varlığı) kaydedildi. İkinci bölümdeki 25 soru ve çoktan seçmeli cevapları Amerikan Kalp Derneği`nin (AHA)Kardiyopulmoner Resüsitasyon ve Acil Kardiyovasküler Bakım 2010 Kılavuzu temel alınarak hazırlandı.Çalışmaya%40.3`ü (n=50) kadın, %59.7`si (n=74) erkek ve yaş ortalaması 29.86±4.27 yıl olan toplam 124 doktor katıldı. Katılımcıların %89.5`inin mezun olduğu tıp fakültesinde Acil Tıp Anabilim dalı vardı. Eğitim aldığı tıp fakültesinde mezun olmadan önce KPR kursu veya dersine katılmış olanların oranı %79 (n=98),mezuniyet sonrası eğitim almış olanların oranı %24,2 (n=30) idi. Resüsitasyon kursuna katılanların %66.9`unun bu eğitimi 2 yıldan uzun süre önce aldığı ve bu kursların %68.8 oranında eğitim alınan üniversitenin mezuniyet öncesi tıp eğitim programları kapsamında verilmişti. Güncel KPR kılavuzlarını takip etmeyen doktorların oranı %75.8 (n=94); hiçbir KPR kılavuzunu okumayan doktorların oranı%54.8 (n=68) idi. Çalışmaya katılan doktorların sadece 26.6`sı (n=33) resüsitasyon kılavuzundaki 2010 yılı değişikliklerinden haberdar olduğunu belirtmişti.Resüsitasyon ile ilgiyi bilgi düzeyini ölçen 25 soruluk bölümde doğru cevap sayısı ortalaması 14.26±4.36 idi. Bölümlere göre ortalama doğru soru sayısı temel tıpbilimlerinde 9.62±3.15, dahili tıp bilimlerinde 14.67±4.23, cerrahi tıp bilimlerinde 14.42±4.36 idi. Anketin ana başlıklarına göre en yüksek başarı temel havayolu açma teknikleri bölümünde, en düşük başarı ise temel yaşam desteği bölümünde izlendi.Mezuniyet sonrası bir KPR eğitimine katılmış olma ile doğru cevaplanan soru sayısıarasında pozitif yönde anlamlı korelasyon tespit edildi. Anketteki başarıyı etkileyen en önemli etkenlerin, mezuniyet sonrası KPR eğitimi almak ve güncel kılavuzları takip etmek olduğu gösterildi.Doktorlara yönelik temel ve ileri yaşam desteği eğitim programları her kılavuz sonrasındagüncellenmeli ve çalışanlara bu programların ulaştırılabilmesi için hizmet içi kurslar düzenlenmelidir. Bu kurslarda teorik bilgi güncellemesinin yanında daha başarılı resüsitasyon pratiğine sahip doktorlar yetiştirilmesi amaçlanmalıdır. Bu eğitimlerin arttırılması ve sürekli tıp eğitimi içinde eğitim belgelerinin belirli aralıklarla güncellenmesi yoluyla kardiyak arrest geçiren hastalarda daha etkili KPR ile daha az nörolojik hasar ve daha fazla sağkalım sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
The application of cardiopulmonary resuscitation (CPR) as secured and effective in a way accepted in the updated guidelines provides higher survival rates and less neurological damages. The aim of this study is to research the knowledge level of the doctors in charge in Süleyman Demirel University (SDU) Faculty of Medicine, Research and Application Hospital and the factors affecting this.To the study, the doctors who are in charge in SDU Hospital and accepted to fill in the questionnaire have been included. At the first section of the questionnaire, the demographical data (age, gender), training information (year of graduation,graduated faculty of medicine, CPR training history, clinics in which s/he is working, duration in which s/he gets expertise training) and his/her updated interest level on CPR (his/her situation of following the guidelines, the guidelines which s/he reads at last, existence of his/her information on the changes in the guideline of the year of 2010) have recorded. At the second section, 25 questions and itsmultiple-choice answers have been prepared by being based on the Guideline of Cardiopulmonary Resuscitation and Emergency Cardiovascular Care of the year of 2010.To the study, totally 124 doctors, 40.4% (n=50) of which is female and 59.7 % (n=74) of which is male and whose age average is 29.86±4.27 years have been participated. In the faculty of medicine that the 89.5% of the participants have graduated, there is Department of Emergency Medicine. The ratio of the ones participating to the CPR course or lesson before graduating from the faculty of medicine in which s/he gets training has been 79% (n=98), the rate of the ones getting the training after the graduation has been 24,2% (n=30). 66.9% of the ones participating to the resuscitation course have taken this training more than 2 yearsago and 68.8% of these courses have been given in the content of pre-graduation medicine training programs of the university in which the training is obtained. The ratio of the doctors not following the updated CPR guidelines has been 75.8% (n=94); the ratio of the doctors not reading any CPR guidelines has been 54.8% (n=68). Only 26.6% (n=33) of the doctors participating to the study have declaredthat they have been aware of the changed in the resuscitation guideline in the year of2010. In the part consisting of 25 questions measuring the knowledge level regarding the resuscitation, the number of average correct answer has been 14.26±4.36. According to departments, the number of average correct answer has been as 9.62±3.15 in the basic medicine sciences, as 14.67±4.23 in the internal medicine sciences, as 14.42±4.36 in the surgery medicine sciences. According to the main headings of the questionnaire, the highest success has been followed in the department of basic airway opening techniques, the lowest success has been followed in the basic life support subject. The positive significant correlation hasbeen determined between participating to a CPR training after the graduation and the number of correctly answered questions. It has been shown that the most important factors affecting the success have been to follow up the updated guidelines and to participate to the CPR coThe basic and advanced life support training programmes oriented for the doctors should be updated after the each guideline and the in-service courses should be realized for these programmes to be reached to the workers. In the courses, in addition to the theoretical knowledge update, it should be aimed to raise doctorshaving more successful resuscitation practice. By increasing these trainings and updating the training certificates within the continuous medicine training at the certain intervals, in the patients having cardiac arrest with the more effective KPR,less neurological damage and more survival can be provided.