Dental implantın cerrahisini takiben düşük enerjili laser uygulamasının osseointegrasyon üzerine etkisinin rezonans frekans analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of low level laser therapy on osseointegration after dental implant surgery with resonance frequency analysis
- Tez No: 308009
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT KIYMET AKAL AKTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental implant, düşük enerjili lazer tedavisi, GaAlAs lazer, osseointegrasyon, Osstell, rezonans frekans analizi, Dental implant, GaAlAs laser, low level laser therapy, osseointegration, Osstell, resonance frequency analysis
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada, parsiyel dişsizlik nedeniyle kliniğimize başvuran hastalarda, implant uygulamasını takiben düşük enerjili laser uygulaması ile osseointegrasyonun ilişkisinin rezonans frekans analizi ile değerlendirilmesi planlanmıştır. Bu amaçla parsiyel dişsizliği olan her çenede 2 adet dental implantı geçmemek suretiyle üst çenede 7, alt çenede 11 olmak üzere toplam 18 implant yapılmış hasta grubu oluşturulmuştur. Aynı şikayeti olan ; 7'si üst çenede, 11'i alt çenede toplam 18 implant yapılmış hastalar kontrol grubu olarak seçilmiştir. Çalışma grubundaki hastalar klinik ve radyolojik olarak muayene edilmiş ve implant uygulamasına uygun hastalardan seçilmiştir. Cerrahiyi takiben rezonans frekans analizi (Osstell) ile implantların primer stabilitesi, takip eden dönemlerde de dental implantın osseointegrasyonu değerlendirilmiştir. Tedavi prosedürü, birinci günden itibaren ilk 4 seans hergün, daha sonra birer gün arayla olmak üzere toplam 12 seans lazer, 2 dakika vestibül tarafa, 2 dakika palatinal/ lingual tarafa olacak şekilde toplam 4 dakika boyunca uygulanmıştır. Lazer uygulamasında 632 nM dalga boyunda 25 mV lık GaAlAs kullanılmıştır. Rezonans frekans analizi ile 1., 14., 30., 60., 90., ve 120. gün osseointegrasyon değerleri elde edilmiş ve tedavi sonucunda elde edilen sonuçlar Mann-Whitney U testi ile istatiksel olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde DELT'nin osseointegrasyonu hızlandırmakla beraber implant çevresinde daha yoğun kemik oluşumu sağladığını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of low level laser therapy on osseointegration after dental implant surgery in partially edentulous patients by using resonance frequency analysis was aimed to research. On this purpose, a total of 18 implants, of which 7 of them in maxilla, 11 of them in mandible selected for control group, similarly in the same number of implants selected for laser group. Patients who are suitable for dental implant surgery were selected who had radiologically and clinical evaluated before. After surgical procedures primary stability of dental implants and osseointegration of these implants were evaluated by using resonance frequency analysis (Osstell). Low level therapy applied by using 632 nM wavelength, 25mV GaAlAs laser, implant sites were irradiated for totally 4 minutes: 2 minutes lingual/palatinal side and 2 minutes vestibular side. A total of 12 sessions were applied, of which 4 sessions were everyday just after the surgery and 8 sessions were applied in every other day. The ISQ was recorded by using Osstell at 1st, 14th, 30th, 60th, 90th, 120th days and Mann-Whitney U test was used to analyse statistically. Results show that low level laser therapy may accelerate osseointegration and provide denser bone formation around the implants.