Dört farklı suç tipinde empatik beceri düzeylerinin karşılaştırılması
A comparison of empathic skills in four crime types
  1. Tez No: 308063
  2. Yazar: AYŞEGÜL SEVİK KARAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BALCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli psikoloji, empati, suç, adam öldürme, cinsel saldırı, gasp, hırsızlık, (Forensic?Judicial) psychology, empathy, crime, (homicide-Murder), sexual assault, extortion, theft
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş ve Amaç: Araştırmada; suç işlemiş kişilerle, suç işlememiş kişilerin empatik beceri düzeyleri arasında bir fark bulunup bulunmadığı saptanmaya çalışılmış ve sonuçların adli psikoloji açısından ele alınarak cezaların infazları sırasındaki uygulamalara katkı sağlaması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Araştırma; adam öldürme, cinsel suçlar, gasp ve hırsızlık suçu faili 105 kişi ile suç işlememiş 30 kişiye uygulanan Empati Beceri Ölçeği- B Formu ve Kişisel Bilgi Formu sonuçlarının değerlendirilmesi yöntemiyle gerçekleştirilmiş, sonuçlara tek yönlü ANOVA uygulanmış ve Post-Hoc analizi yapılmıştır.Bulgular: Araştırma neticesinde; cinsel suçlar grubu ile suç işlemeyen grup arasında empatik beceri düzeyi bakımından anlamlı bir fark olduğu ve cinsel suçlar grubunun daha düşük empatik beceri düzeyine sahip olduğu saptanmış, diğer suç grupları ile suç işlemeyen grup arasında ise empatik beceri düzeyleri açısından anlamlı bir fark tespit edilememiştir.Tartışma ve Sonuç: Araştırma bulgularına göre cinsel dokunulmazlığa karşı suç işleyen kişiler, suç işlemeyen kişilere göre kendilerini karşılarındakilerin yerine daha az koyabilmektedir.Diğer suç tipleriyle suç işlememiş grup arasında empatik beceri düzeyleri bakımından anlamlı bir fark bulunamamış olmasına karşın bu grupların empati puanlarının suç işlememiş grubunkilerden daha düşük olduğu görülmektedir.Tüm bu bulgular neticesinde; empati ve suç arasında bir ilişki olduğu kabul edilebilir ki metadolojik niteliklere dikkat edilerek yapılacak yeni çalışmalar bu ilişkinin daha da net belirlenebilmesine katkı sağlayabilecektir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: In this study, there is an attempt to establish if there is a difference between the levels of empathic skills of the people who committed crimes and who don?t; and try to make contribution to the practices during the execution of punishment by considering the results of this study in terms of judicial psychology.Materials and Methods: The study made by the method of evaluation the results of Empathy Skill Scale-Form B and the Personal Information Form method, which is applied to 105 people who committed manslaughter, sexual offenses, extortion and theft crime and to 30 people who don?t committed crime. One-way ANOVA is used to results and post-hoc analysis made.Findings: As a result of this study significant differences were founded in terms of the level of empathic skills between sexual crimes group and the group which don?t committed crime; that sexual crimes group has a lower level of empathic skills, but a significant difference is not found in terms of the level of empathic skills between the other crime groups and the group which don?t committed crime.Discussion and Conclusion: According to the research People who committed crimes against sexual privacy can put themselves to other ones place less than the people who don?t committed crime.In Spite of no significant difference was found in their level of empathic skills between the other types of crimes group and the group which don?t committed crime; it is seen that these groups have lower empathy scores than the group which don?t committed crime.As a result of all these findings, it can be considered that there is a relationship between empathy and crime and new studies which pay attention to the methodological qualities can contribute to determine this relationship more clearly.