Hemşirelerin tabi oldukları mevzuat ve hukuki sorumlulukları konusundaki farkındalıkları
Awareness of nursing legislations and legal responsibilities among nurses
  1. Tez No: 308068
  2. Yazar: BELKIZ KARABAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRSEL ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Hemşirelik, Forensic Medicine, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşireler, Mevzuat, Hukuki Sorumluluk, Farkındalık, Malpraktis, Nurses, Legislation, Legal Responsibility, Awareness, Malpractice
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Hemşirelik uygulamalarında gerek mesleki gerek ise hukuki sorumluluk açısından bilgisizlikler, belirsizlikler olduğu öngörülmekte olup; çalışma ile hemşirelerin tabi oldukları mevzuat ve hukuki sorumluluklarına ilişkin bilgi ve farkındalık düzeylerinin belirlenmesi, mevcut bilgi eksikliğine dikkat çekerek hukuki sorunlar ile karşılaşmamaları için yapılması gereken çalışmalar ve alınması gereken önlemlerin ortaya konulması amaçlanmıştır.Tanımlayıcı nitelikteki çalışmada; İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde görev almakta olan hemşirelerden (n=950) ulaşılabilen ve çalışmayı kabul eden 606 tanesi ile çalışılmıştır. Veriler, yüz yüze yöntemiyle 25 sorudan oluşan bir anket formu kullanılarak toplanmıştır.Veriler; SPSS 14 programı ile değerlendirilmiş ve mezuniyet durumu, şu an ve/veya önceden çalışılan birim, mesleki deneyim ile konuya ilişkin eğitim almış olup olmama gibi değişkenlere göre farklılıklar sınanmıştır. Veriler arasındaki ilişkiler istatistiksel olarak Ki?kare testi ile araştırılmış; p?0.05 değerleri anlamlı kabul edilmiştir.Elde edilen verilere göre; hemşirelerin önemli bir bölümü tabi oldukları mevzuatı ve hukuki sorumluluklarını bilmemekte veya yanlış bilmektedir. Ayrıca, farklı birimlerdeki katılımcıların cevapları arasında anlamlı farklılık saptanmazken; eğitim düzeyi, mesleki deneyim, konuya ilişkin eğitim almış olup olmama durumları ile katılımcıların cevapları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır.Bulgular; konuya yönelik hizmet içi eğitimlere ek olarak, kıdem farkı gözetmeksizin bu eğitimlerin periyodik olarak tekrarını gerekli kılmıştır.
Özet (Çeviri)
An uncertain and non-enunciative level about professional and legal responsibilities among nurses was hypothetically assumed. Accordingly, the aim of this study was to determine the level of nurses' distinction and cognizance related to these issues, and to outline steps needed to improve awareness.The descriptive research was conducted at the Istanbul University, Hospital of the Cerrahpasa Medical Faculty; from the approached 950 nurses a total of 606 participated in this study. The data was collected using a 25-item questionnaire using the face-to-face method.The data obtained was statistically analyzed using SPSS 14 with respect to: education, the current and/or previous work unit, proficiency and previous educational training regarding these issues. The statistical connection amongst data was determined using the chi-square test and values of p?0.05 were considered significant.The analyses revealed that a significant percentage of nurses do not have a sufficient knowledge on this subject or being non-enunciative. Furthermore, almost all replies, except the answers regarding the ?working unit?, show a strong statistical correlation between basic variables.In conclusion it is suggested that additional training on these issues should be carried out periodically for all nurses independent of hierarchy.