Kolorektal kanser hastalarında rho-kinaz gen polimorfizmi, rho-kinaz ve p53 protein ekspresyonu ve bunların prognostik faktörlerle ilişkisi
Rho-kinase gene polymorphism, rho-kinase and p53 protein expression in colorectal cancer patient and association with prognostic factors
  1. Tez No: 308090
  2. Yazar: BETÜL BERBEROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM SARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Rho-kinaz, polimorfizm, protein ekspresyonu, invazyon, kolorektal kanser, Rho-kinase, polymorphism, protein expression, invasion, colorectal cancer
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Kolorektal kanser, önemli bir global sağlık sorunudur. Türkiye'de kanser ölümlerin en sık ikinci nedeni olup, kolorektal kanser insidansı yaklaşık 7/100.000'dir. Her yıl yaklaşık 5000 yeni vaka görülmekte ve 3200 ölüm kolorektal kanser nedeniyle gerçekleşmektedir. Rho-kinazlar, serin/treonin kinazlardır ve 2 izoformu vardır: ROCK1 ve ROCK2. Rho-kinaz, tümör oluşumu ile ilgili, adhezyon, migrasyon, proliferasyon ve apoptoz gibi birçok hücresel fonksiyonda görev almaktadır. Buna karşın, kolorektal kanserde Rho-kinazın rolü net olarak ortaya konmamıştır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de kolorektal kanser hastalarında, Rho-kinaz gen polimorfizminin protein ekspresyonu ve prognoz üzerine etkisini ortaya koymaktır. Bu çalışmada ayrıca p53 protein ekspresyonu ve kolorektal kanser hastalarında prognostik faktörlerle korelasyonu da araştırılmıştır. Bu çalışmaya kolorektal kanser nedeniyle opere edilen 85 hasta ve yaş, cinsiyet açısından benzer özelliklere sahip 178 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Polimorfizmler genomik DNA kullanılarak BioMark 96.96 Dynamic Array Sistem kullanılarak analiz edildi. ROCK1, ROCK2 ve p53 protein ekspresyonları immunohistokimyasal boyama ile belirlendi. ROCK1 (rs73963110, rs35996865) ve ROCK2 (rs2290156, rs10178332, rs35768389, rs10929732, rs34945852) gen polimorfizmi ile kolorektal kanser gelişimi arasında belirgin ilişki gösterilmiştir. Buna karşın, ROCK2 rs965665, rs2230774 (Thr431Asn), rs6755196, ve rs1515219 gen polimorfizmi ile kolorektal kanser arasında herhangi bir ilişki saptanmamıştır. Tümör dokusunda ROCK1 ve ROCK2 immünohistokimyasal boyamada belirgin olarak yüksek tespit edilmiştir, Bu da kolorektal kanserde Rho-kinaz protein ekspresyonunun arttığını göstermektedir. ROCK2 ve p53 protein ekspresyonu ile vasküler ve perinöral invazyon arasında belirgin korelasyon gösterilmiştir. Bu sonuçlar, Rho-kinazın kolorektal kanser gelişimine katkısını göstermekte bir ilk teşkil etmektedir. Elde ettiğimiz veriler, Türkiye'de kolorektal kanser için ROCK1 ve ROCK2 genlerinin risk faktörü olduğunu ve bu genlerdeki polimorfizmin kolorektal kansere yakalanmada bireysel yatkınlığı belirleyeceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Colorectal cancer (CRC) is an important global health problem. Cancer is the second cause of death in Turkey, and CRC incidence is approximately 7 per 100,000, with approximately 5,000 new cases and 3,200 deaths annually. Rho-kinases are serine/threonine kinases, and have 2 isoforms; ROCK1 and ROCK2. Rho-kinase is involved in a large number of cellular functions implicated in tumor formation, including adhesion, migration, proliferation, and apoptosis. However, the exact role that Rho-kinase plays in colorectal cancer cells remains to be elucidated. The aim of this study was to investigate a possible association between Rho-kinase gene polymorphisms, protein expressions and prognostic parameters in CRC patients in a Turkish population. P53 protein expression and correlation with prognostic parameters in CRC patients was also evaluated in this study. Eighty five patients operated due to CRC and 178 healthy controls with similar age and sex were included to this study. Polymorphisms were analyzed in genomic DNA using a BioMark 96.96 dynamic array system. The protein expressions of ROCK1, ROCK2 and p53 were determined by the immunohistochemical staining. There were significant association between ROCK1 (rs73963110, rs35996865) and ROCK2 gene (rs2290156, rs10178332, rs35768389, rs10929732, rs34945852) polymorphisms with CRC development. However, no marked associations were found between ROCK2 gene rs965665, rs2230774 (Thr431Asn), rs6755196, and rs1515219 polymorphisms and CRC. ROCK1 and ROCK2 immunohistochemical staining were markedly elevated in the tumor tissue suggesting that there was a marked increase in Rho-kinase protein expression in CRC. It has been found that there were significant correlations between vascular and perineural invasions with ROCK2 and p53 protein expressions. These results are the first to demonstrate the contribution of Rho-kinase in CRC development. Our data showed that the ROCK1 and ROCK2 gene might be a risk factor for CRC, and suggested that genetic polymorphisms in the these genes modify individual susceptibility to CRC in the Turkish population.