Preeklampsili ve gestasyonel diyabetli gebeler ile normal gebelerde serum adiponektin, tnf-alfa ve il-6 düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum adiponectin, tnf-alpha and il-6 levels in pregnant women with preeclampsia, gestational diabetes and normal pregnant women.
  1. Tez No: 308170
  2. Yazar: EMİNE GÜLÇİN AY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MANSUR KAMACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, gestasyonel diabetes mellitus, adiponektin, tümör nekrozis faktör-alfa, interlökin-6, Pre-eclampsia, gestational diabetes mellitus, and adiponectin, tumor necrosis factor-alpha, interleukin-6
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Preeklampsi ve Gestasyonel diabet tanısı konmuş gebelerle sağlıklı gebelerin maternal serum adiponektin, tümör nekrozis faktör-alfa ve interlökin-6 düzeylerinin araştırılması ve literatür eşliğinde incelenmesi.Materyal-Metod: Ocak 2011 ile Kasım 2011 tarihleri arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde preeklampsi veya gestasyonel diabet tanısı konulan benzer yaş ve gebelik haftasına sahip 30 preeklamptik, 30 gestasyonel diabetli olgu ile 30 sağlıklı gebe (kontrol grubu) çalışmaya dahil edilmiştir. Preeklampsi grubu ile kontrol grubunu karşılaştırmada olguların demografik bulguları, sistolik ve diastolik kan basınçları, spot ve 24 saatlik idrarda protein atılımı, hemogram, kreatinin, karaciğer fonksiyon testleri (AST, ALT), adiponektin, tümör nekrozis faktör-alfa ve interlökin-6 düzeylerine; Gestasyonel diabetli grub ile kontrol grubunu karşılaştırmada olguların demografik bulguları, vücut kitle indeksi, açlık kan şekeri, Hemoglobin A1C, adiponektin, tümör nekrozis faktör-alfa ve interlökin-6 düzeylerine bakıldı. Ayrıca bakılan parametreler arasında bir ilişki olup olmadığı da değerlendirilmiştir.Bulgular: Preeklamptik gebe grubu ile kontrol grubu; Gestasyonel diabetli gebe grubu ile kontrol grubu arasında ortalama yaş, gravida, gebelik haftası bakımından istatistiki olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir (p>0.05). Kontrol grubu ile kıyaslandığında preeklamptik gebe grubunda sistolik ve diastolik kan basınçları ile spot ve 24 saatlik idrarda protein miktarı, serum kreatinin, AST, ALT, tümör nekrozis faktör-alfa, interlökin-6 düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek; adiponektin ise nümerik olarak yüksek saptansa da istatistiksel açıdan anlamlı bulunmadı (p>0.05). Kontrol grubu ile kıyaslandığında gestasyonel diyabetli gebe grubunda vücut kitle indeksi, açlık kan şekeri, 50 gr tarama testi, HbA1C, tümör nekrozis faktör-alfa düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek saptanırken; adiponektin nümerik olarak düşük ve interlökin-6 düzeyleri ise nümerik olarak yüksek saptanmasına rağmen istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunmadı. Preeklamptik gebeler hastalık şiddetine göre hafif ve şiddetli olarak iki alt gruba ayrıldığında; şiddetli preeklamptiklerde hafif preeklamptiklere göre adiponektin daha yüksek tespit edilmiş (p0.05).Sonuç: Preeklampsi hipertansiyon, proteinüri, artmış tümör nekrozis faktör-alfa ve interlökin-6 düzeyleri ile; gestasyonel diyabet obezite, hiperglisemi ve artmış tümör nekrozis faktör-alfa düzeyleri ile ilişkilidir. Preeklamptik gebelerdeki adiponektin düzeyleri ile gestasyonel diyabetli gebelerdeki adiponektin ve interlökin-6 düzeylerini araştıran daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to investigate and review of maternal serum adiponectin, tumor necrozis factor-alpha and interleukin-6 levels in pregnant women with gestational diabetes, preeclampsia and healthy pregnant women.Materials and Methods: 30 cases of preeclampsia, 30 cases of gestational diabetes and 30 healthy pregnant women (control group ) with similar age and gestational age were included in the study between January 2011 and November 2011, in Yüzüncü Yıl University School of Medicine Obstetrics and Gynecology Clinic. We compared with demographic findings of patients, systolic and diastolic blood pressures, spot and 24-hour urine protein excretion, blood count, creatinine, liver function tests (AST, ALT), adiponectin, tumor necrosis factor-alpha and interleukin-6 levels in preeclampsia group and the control group; We compared with demographic findings of patients, body mass index, fasting blood glucose, hemoglobin A1C, adiponectin, tumor necrosis factor-alpha and interleukin-6 levels in gestational diabetes group and control group. Also we looked at whether there was a relationship between the parameters.Results: We did not determine a statistically significant difference for the average age, gravida, weeks of pregnancy in preeclampsia group, gestational diabetes group and control group (p>0.05). We determined, in preeclamptic pregnant group systolic and diastolic blood pressures, the amount of the spot and 24-hour urine protein, serum creatinine, AST, ALT, tumor necrozis factor-alpha, interleukin-6 levels were statistically significantly higher than control group; in preeclamptic pregnant group adiponectin levels were numerically higher than control group but were not statistically significant (p>0.05). İn pregnant group with gestational diabetes BMI, fasting blood glucose, 50 g screening test, HbA1C, and tumor necrozis factor-alpha levels were found statistically significantly higher than control group; despite the detection of adiponectin levels were numerically lower and interleukin-6 levels were numerically higher than control group, a statistically significant difference was not found. Also in severe preeclampsia group adiponectin levels were higher than mild preeclampsia group but tumor necrozis factor-alpha and interleukin-6 levels between them were not a statistically significant (p>0.05).Conclusion: Preeclampsia is associated with hypertension, proteinuria, increased levels of tumor necrosis factor-alpha and interleukin-6; gestational diabetes is associated with obesity, hyperglycemia and increased levels of tumor necrosis factor-alpha. The more extensive studies that research adiponectin levels in pregnant women with preeclampsia and adiponectin and interleukin-6 levels in pregnant women with gestational diabetes are needed.