Alevi kimliği içinde farklı 'Alevilik' algıları: Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cem Vakfı örneği
Different perceptions of ?Alevism? in the Alevi identity:Tthe cases of Pir Sultan Abdal Culture Association and Cem Foundation
  1. Tez No: 308330
  2. Yazar: TUĞBA ATALAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAVİ AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: Modernleşme, Kimlik, Alevilik, Modernization, Identity, Alevism
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Kimlikler kategorik olarak tek bir içerikle tarif edilemez. Aynı kimlik içinde zamansal ve mekansal olarak farklı kimlik tanımlamalarından söz edilebilir. Kimlikler ve kurumlar arasındaki ilişkiler bu ikincilerin yani kurumların hem kendilerine hem de kimliklerine yönelik yeni bir inşa sürecine işaret eder. Dolayısıyla kendi kimliğini aynı kimlik içindeki diğer kurumlardan farklı bir şekilde tarif edebilir. Aynı şekilde kimlikler daima siyasal ortamlarla bir ilişki içerisinde kendilerini korur veya üretirler. Dolayısıyla siyasal sistemin niteliği kimliklerin hem görünür olma hem de özgürlük ve sınırlılık hallerini belirler.Türkiye'de Aleviler Osmanlı'dan günümüze kadar hemen tüm dönemlerde siyasal ve kültürel dışlamaya muhatap olmuş büyük bir topluluktur. Yüzlerce yıldır farklı coğrafyalarda dönemin koşullarına göre yaşanmış bir inanç biçimi olarak Alevilik, Anadolu'da kültürel, etnik, dini kimliklerinin kesiştiği bir noktada yeniden şekillenmiştir. Osmanlı'da başlayıp Türkiye'de devam eden ve uzun süre kapalı bir topluluk özelliği taşıyan Alevilik son otuz yıldır süren modernleşmenin krizinden etkilenmiştir. Bu süreçte Alevilerin, örtük olarak yaşadıkları kimlikleri görünür hale gelmiş ve Alevi örgütlenmelerinin sayısı da artmıştır. Özellikle son 20 yılda bu dışlama durumundaki zayıflama süreci Alevi kurum ve kanaat önderlerinin seslerinin daha yoğun şekilde çıkmasına ve farklı Alevilik algılarının ortaya çıkmasına yol açmıştır.Önümüzdeki dönemde Alevi kimliği üzerine tartışmaların hem ayrışma hem de birleşme biçiminde cereyan etmesini beklemek mümkündür. Birbirine yakın kurumlar ortak prensipler üzerinde birleşirken yaklaşım farklılığı olan diğer gruplar, bu kurumlarla sosyal mesafesini arttırabilir. Bununla birlikte kapsayıcı niteliği nedeniyle Aleviliğin, bütün bu farklılıkları içinde taşımaya devam edeceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Identities cannot be defined with a single content when it comes to categories. One can discuss about various identity definitions based on time and space, all within the same identity, though. The links between the identities and institutions reflects a new construction process of both the identities and institutions by the latter. Therefore, they can describe their own identity different from the identities of other institutions. Similarly, identities always protect or produce themselves within a relationship in the political environments. Thus, the quality of the political system determines both the visibility and the constraints of the identities.The Alevi society in Turkey is a community which has faced both cultural and political exclusion during all periods - from the ruling time of the Ottoman Empire up until today. Alevism as a belief system obeyed according to the conditions of the period in different geographies for hundreds of years has been reshaped at a point where all the cultural, ethical and religious identities in Anatolia intersect. The Alevi society, which was a closed one for a long time starting from the rule of Ottoman Empire and continuing until today in the Turkish Republic, has been affected by the modernization crisis over the past thirty years. However, during this modernization process, the identity which Alevis preferred covered has become more visible and the number of Alevi organizations has increased. This weakening of the exclusion in the last 20 years in particular has paved the way for the Alevi institutions and thought leaders raising their voices and thus for different perceptions about Alevism.One may expect that the discussions about the Alevi identity will revolve around both as a collision and consent in the upcoming periods. Some institutions which are close to each other in terms of opinions may unite on the common principles whereas the ones which have different approaches may socially deviate more. Furthermore, it can be stated that owing to its comprehensive feature, Alevism may continue to hold all these differences within itself.