Türkiye'de 1960-1980 arası sol siyasal hareketler ve entellektüel kökenleri
The left political movements and its? intellectual roots in Turkey between the years 1960-1980
- Tez No: 308356
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİM ÇAVUŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Social Movements, Political Movements, Ideology, Turkish Left, Intellectuality
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Siyasal hareketler, toplumsal devinimlerin bir parçası olarak görülebilir. Toplumların tarihine baktığımızda, özellikle dikey toplumsal hareketlerin genellikle siyasal hareketliliklerle geldiğini ve toplumsal devrimlerin bu şekilde geliştiğini söyleyebiliriz. Bu anlamda siyasal hareketleri oluşturan iç dinamikleri görmek önemlidir.Türkiye'de toplumsal-siyasal hareketlerin en yoğun olduğu dönemlerden biri 1960-1980 yılları arasındaki dönemdir. Bu dönemde özellikle sol siyasal hareketler tüm dünyada olduğu gibi ön plana çıkmaktadır. Bu bağlamda bu dönemdeki hareketlerin entelektüel kaynaklarının da göz ardı edilemez olduğu ve Türkiye'de siyasal açıdan bu dönemde şiddet olaylarının yanı sıra büyük çaplı bir muhalefet etme ve bilinçlenme ortamının da bulunduğu söylenebilir. İşte bu bilinçlenme ve muhalefet etme ortamıdır ki, öğrenci kesiminde ve daha sonra da işçi kesimi ile taşrada yaşayan insanların belirli bir düzeyde teorik bilgilerinin gelişmesine yol açmış görünmektedir.Anahtar Sözcükler : Toplumsal Hareketler, Siyasal Hareketler, İdeoloji, Türk Solu, Entellektüelite
Özet (Çeviri)
The political movements, can be seen as a part of the social movements. When we observe the history of the societies, we can see the vertical moves occures especially with the political movements and social revolutions occurs by the same way.The most intense period of social-political activity in Turkey is between the years 1960-1980. We can say that during this period especially left political movements has been most decisive like it happened in the world. So it?s obvious that in this period the movements have complicated intellectual resources. In this most intensive chapter of the Turkish political history there is a large scale of awareness and opposition in the politic area and there is also violance. And because of this Awareness process the teorical knowledge of the society has been developed. it has developed first between students, then between workers and finally between the people who lives at the rural.