Adil yargılanma sorunu
The problem of a fair trial
- Tez No: 308629
- Danışmanlar: PROF. DR. LOKMAN ÇİLİNGİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Felsefe, Adalet, Hukuk, İdari Yargı, Adil Yargılanma, Philosophy, Justice, Law, Administrative Judgment, Fair Trial
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
İnsanoğlunun yeryüzünde bilinen tarihi maalesef acılarla doludur. Bu tarihten günümüze dek verilen her özgürleşme mücadelesi, ?Söz uçar, yazı kalır.? mantığı dâhilinde belgelere dökülmüş, bu belgelerde insanlığın birçok hakkı güvence altına alınmıştır. Her ne kadar tarihteki ilk belgelerde verilen hakların günümüzdeki mevcut haklarla karşılaştırması yapıldığında; bahsi geçen haklar, çok zayıf haklar gibi görünse de, zamanın şartlarına göre büyük haklar olduğu aşikârdır. Bu haklardan biri de adil yargılanmadır.Adil yargılanma sorunu haksız yere suçlamalardan ve göstermelik yargı süreçlerinden doğduğundan, bu olumsuzlukların ortadan kaldırılması için geçirilmesi gereken tüm aşamalar adil yargılamanın konusunu oluşturur. Bazılarına göre suçlunun hiçbir hakkı bulunmamaktadır. Oysa günümüz demokrasilerinde suçlunun birçok hakkı bulunmaktadır. Bu bağlamda bahsi geçen hakların güvence altına alındığı yasal kurum ve kuruluşların varlığı söz konusudur.Modern hayatta suçluyu suça iten nedenlerle, o kişinin gerçekte suçlu olup olmadığının ortaya konulması ve kanunlar çerçevesinde cezalandırılması yargının görevidir.Birçok ülke yasalarında adil yargılanmaya yönelik kurallar bulunmaktadır. Ayrıca günümüzde bu kuralların uluslararası denetimini yapan ve denetim sonucu yaptırımları olan yargı yerleri de mevcuttur. Bu yargı yerlerinden biri de ülkemizin de üyesi olduğu AİHM (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) 'dır. İşbu tezin konusunu, idari yargı ölçeğinde adil yargılanmaya ilişkin felsefi bakış ve belgesel boyut oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Unfortunately, man?s known history on earth is full of anguish and agony. From then on, following the principle ?Spoken Words Fly Away, Written Words Remain?every struggle for independence has been reflected in documents and mankind?s many rights have been guaranteed into these documents. When comparingrights taken down on first documentswith the contemporary ones, although these rights seem rather weak, it is evident that they are great rights considering that time circumstances.One of these rights is the right to a fair trial.As the problem of a fair trial stems from unfair accusations and ostensible judicial processes, all stages to remove these drawbacks make up the subject matter of fair trial.According to some people, theguilty one has no rights. Still, incontemporary democracies the culpablehas many rights. Andin this context, there exist legal associations and institutions ensuring these rights.At present time, it is judgment?s duty to demonstratecauses that haveinducedthe culpableto crime and to manifest whether thisperson is reallyguilty or not and to penalize him in terms of law.At many states? law, there are some rules for fair trial. Besides, there are some judgment authorities which internationally supervisethe application of these rules and some, which have got sanctions in the result of audit..One of these judgment authorities is The European Court of Human Rights (ECHR).The topic of this dissertation constitutes the philosophical aspect and documentary dimensions of the fair trial in terms of administrative judgement.