Bebek ve çocuk giysileri üreten küçük ve orta büyüklükteki hazır giyim işletmelerinin ürünü pazara sunarken kullandıkları tutundurma faaliyetleri
The promoting features of small and medium scale businesses that manufacture infants clothing and childrens clothing
  1. Tez No: 308859
  2. Yazar: ELİF ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURGÜL KILINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, İşletme, Clothing Industry, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Ürün, Pazarlama, Bebek ve Çocuk Giyimi, Tutundurma, New Product, Marketing, Infants Clothing and Childrens Clothing, Promotion
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Giyim Sanatları Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Bu araştırmanın amacı, bebek ve çocuk giysileri üreten küçük ve orta büyüklükteki hazır giyim işletmelerinin özelikleri (Ölçek, ihracat yapma durumları, sezon sayıları, koleksiyon sayıları, minimum ve maksimum parti miktarları)'ne göre kullandıkları ve etkili buldukları ürün tutundurma faaliyetlerini ve araçlarını belirlemek ve bebek ve çocuk giysisi üretimi yapan işletmelerin ürün tutundurma faaliyetlerini seçerken yol gösterici olmak amaçlanmıştır. Araştırmanın verilerinin toplanmasında araştırmacı tarafından anket formu geliştirilmiş, bebek ve çocuk giysileri üreten TOBB'ye kayıtlı bebek ve çocuk giysileri üreten küçük ve orta büyüklükteki 282 işletme arasından basit rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen 50 işletmeye uygulanmıştır.Verilerin analizinde işletmelerin genel özelliklerinin ve yeni ürün geliştirme özelliklerinin ve tutundurma araçlarından hangilerini kullandıklarının analizi için frekans ve yüzde değerleri hesaplanmıştır. İşletmelerin büyüklüklerine, üretim yaptıkları pazara, sezon sayılarına, koleksiyon sayılarına, minimum ve maksimum parti miktarlarına göre, tutundurma faaliyetlerini kullanıp kullanma durumlarını tespit etmek için Ki-Kare (?2) testi yapılmış, tutundurma faaliyetlerine yönelik işletmelerin etkililik görüşlerinin karşılaştırılmasında Kruskal-Wallis H testi ve Mann Whitney U testi kullanılmıştır. İşletmelerin reklam, kişisel satış, halkla ilişkiler, satış geliştirme ve doğrudan pazarlama araçları hakkındaki etkililik görüşlerinin karşılaştırılması için Friedman testi, tutundurma faaliyetlerini kullananlar ile kullanmayanların etkililik algılama düzeylerinin karşılaştırılmasında Wilcoxon testi kullanılmıştır. İstatistiksel analizleri yapıldıktan sonra sonuçlar tablolar halinde sunulmuştur.Araştırmanın sonuçlarına göre, araştırmaya katılan işletmelerin yeni ürün geliştirmeye ve ürün çeşitliliğine önem verdikleri, bebek ve çocuk giysilerinin satışında tutundurma faaliyetlerinden en çok satış geliştirme ve doğrudan pazarlama araçlarını kullandıkları tespit edilmiştir. İşletmeler tarafından en çok tercih edilen ve en etkili bulanan halkla ilişkiler aracının fuar ve sergiler, müşterilere yönelik satış geliştirme aracının ödeme kolaylığı, dağıtımcı ve bayilere yönelik satış geliştirme aracının ticari indirimler, işletmenin satış gücüne yönelik satış geliştirme aracının ticari fuarlar, kişisel satış ve doğrudan pazarlama aracının da katalog olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca işletmelerin reklam araçlarından en çok internet reklamlarını kullandıkları ancak en etkili buldukları reklam aracının televizyon olduğu, ikinci en etkili buldukları reklam aracının da internet reklamları olduğu tespit edilmiştir. Tutundurma faaliyetlerini kullanmayanların en etkili buldukları tutundurma faaliyetinin satış geliştirme olduğu, kullananların ise kişisel satış olduğu tespit edilmiştir.Tutundurma faaliyetlerini kullananlar ile kullanmayanların etkililik görüşleri karşılaştırıldığında kullananların 5 farklı ürün tutundurma faaliyetini kullanmayanlardan daha etkili buldukları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determining the features of small scale business and medium sized enterprises in effective and efficient ways of activities that produce clothing for infants and children. This research is aimed to guide business? in future promotions.To being with, developing a survey form of collecting the inputs of research by an analyst, that is implemented randomly sampling method on 50 of 282 small scale business and medium-sized enterprises? that produce clothing for infants and children that are registered with TOBB (The Union Of Chambers And Commodity Exchanges Of Turkey).The information collected is then calculated by frequency and the percent of the value of the general features of business. This is then used to determine the characteristic of developing new products and instruments for surviving on the market for the analysing of data. Applying a trial of Chi-Square (?2) due to the size of enterprises, production market, the number of season, number of collection, maximum and minimum stock that is used on businesses that viewing of effectiveness in comparison to Kruskal-Wallis H with Mann Whitney U. A randomized comparison was undertaken of Advertising, public relations, sales development and direct marketing by using Friedman test. Wilcoxon test is held in comparison to using a promotional activity with non-users. It is added into a research in tables after analysing the statistics.Businesses that join this survey place an emphasis on product development and variety of products. In addition it has been identified the most of the time sales development and direct marketing was the best way to deal with clients.To recap, one of the most reliable and effective ways to deal with clients is to attend fairs and exhibitions. It is not only found that sales development is to ease payment for clients. Commercial discounts are beneficial sales development tools for distributors and dealers. Trade fair is for those who have a strong sales force while catalogues are the tools used to help personal selling and direct marketing. Further more for enterprises? the most effective method of advertising is television, and the second most effective method is internet marketing, however for enterprises the internet is their first choice for marketing.In conclusion, businesses that do not promote find that the most effective way to deal with clients is through sales development. Alternatively business that do promote find that the most effective way is through personal sales. We can find that promoters have discovered 5 different ways that are most effective as opposed to non promoters.