Arşiv vesikalarına göre XIX. yüzyılda Karadağ isyanları
Montenegro revolts in the 19th century according to archival documents
- Tez No: 308945
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Balkan Krizi, syanlar, Karadağ, Osmanlı Devleti, Balkan Crisis, Revolts, Montenegro, Ottoman Empire
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Karadağ, Balkan Yarımadası'nın kuzey batısında Adriyatik Denizi kıyısında, Kattora körfezi ile İşkodra Gölü ve Drina Irmağı arasında yer almaktadır. Bu bölgeye ilk olarak İllir ve Latinler, daha sonra da Slav kabileleri yerleşmişlerdir. Türklerle süren uzun mücadelelerden sonra Karadağ, 1498 yılında tamamen Osmanlı hâkimiyetine alınmış ve İstanbul'dan yönetilmeye başlanmıştır. 19. yüzyıla kadar küçük eşkıyalık hareketleri olan bölgede, bu yüzyılda özellikle Rusya'nın yönlendirmesiyle bağımsızlık isteği uyanmıştır. Soy bakımından Sırplarla akrabadırlar ve işbirliği içinde hareket etmişlerdir. Osmanlı devleti'nin bölgedeki etkisinin azalması ve Avrupalı emperyalist devletlerin tahrikiyle isyan eden Karadağlılar, Yeşilköy ve Berlin antlaşmalarıyla bağımsızlıklarına kavuşmuşlardır. Bu tarihten itibaren Osmanlı Devleti aleyhine topraklarını genişletmeye çalışmışlardır.
Özet (Çeviri)
Montenegro located between Kattora Bay and the Lake Shkoder and Drina River, north-west of the Balkan Peninsula, coast of the Adriatic Sea. Slavic tribes settled in that region after then the İllirians and Latins were. In 1498 Montenegro was entirely Ottoman rule and began to be governed from İstanbul after a long struggle lasting Turks. Especially in the direction of Russia?s desire, in Montenegro has emerged for independence requests after the small movements of banditry in the region until 19th century. Montenegrins are relatives with Serbs and acted in cooperation with them. Montenegrins gained their independence, through reduction of the effect of the Ottoman Empire in the region and agitation of the imperialist European governments, by Yesilkoy and Berlin treaties. Since then they have tried to expand their territory against Ottoman Empire.