Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Sağlık Yüksekokulu son sınıf öğrencilerinin sağlıkta dönüşüm programı hakkındaki bilgi düzeyleri ve düşünceleri
KTU Faculty of Medicine and Health Higher School senior students? level of knowledge about the health transformation programme and their ideas
  1. Tez No: 310182
  2. Yazar: MERVE AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GAMZE ÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlıkta dönüşüm programı, tıp fakültesi, sağlık yüksekokulu, öğrenci, Health transformation programme, faculty of medicine, health higher school, student
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Türkiye'de 2003 yılı itibariyle sağlık hizmetlerinde istenen değişimi sağlamak üzere Sağlık Bakanlığı ?Sağlıkta Dönüşüm Programını? başlatmıştır. Programın amaçları sağlık hizmetlerinin etkili, verimli ve hakkaniyete uygun bir şekilde organize edilmesi finansmanının sağlanması ve sunulması olarak ifade edilmiştir.Araştırmanın amacı, KTÜ Tıp Fakültesi ile Sağlık Yüksekokulu Ebelik ve Hemşirelik son sınıf öğrencilerinin mezun olduktan sonra çalışma hayatlarında karşılaşacakları Sağlıkta Dönüşüm Programının kapsamı ve temel bileşenleriyle ilgili bilgi düzeylerini ölçmek ve bu konuyla ilgili düşüncelerini öğrenmektir.Araştırmaya tıp fakültesinden 98, sağlık yüksekokulundan 120 olmak üzere 218 kişi katılmıştır. Veriler anket yöntemi ile toplanmıştır. Elde edilen veriler sayı ve yüzdelerle tanımlanmış, niteliksel verilerin karşılaştırılmasında ki-kare testi uygulanmıştır. Ankette öğrencilerin bilgi ve düşüncelerini ölçmeye yönelik olarak Sağlıkta Dönüşüm Programının temel bileşenlerinden aile hekimliği, aile sağlığı elemanlığı, genel sağlık sigortası, sevk zinciri, kalite ve akreditasyon, akılcı ilaç ve malzeme yönetiminde kurumsal yapılanma, sağlık bilgi sistemi, planlayıcı ve denetleyici Sağlık Bakanlığı'na yönelik sorulara yer verilmiştir.Araştırmada, genel olarak sağlık yüksekokulu öğrencileri bilgi sorularına tıp fakültesi öğrencilerine göre daha yüksek oranlarda doğru cevaplar vermiştir. Öğrenciler Sağlıkta Dönüşüm Programı uygulamalarını olumsuz olarak değerlendirmelerine rağmen tıp fakültesi öğrencileri aile hekimliği uygulamasını sağlık yüksekokulu öğrencilerine kıyasla daha olumlu değerlendirmiştir.Tıp fakültesi ve sağlık yüksekokulu öğrencilerinin eğitimlerinde sağlıkta dönüşüm programına yönelik mevcut uygulamalara yer verilmesi, eğitim programlarının sadece açıklanan programın teorik olarak tanıtımı boyutuyla kalmaması gerektiği, pratiğe yönelik değerlendirmeleri de içerecek biçimde farklı bakış açılarıyla şekillendirilmesi, böylece öğrencilerin yani geleceğin sağlık çalışanlarının açıklanan dönüşüm programının olumlu ve olumsuz yönlerini değerlendirebilmelerinin sağlanması ihtiyacının olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
By 2003 Ministry of Health launched“Health Transformation Programme”to provide the desired change in health services in our country The aims of the program are defined as effective organization of the health services and financing it.The purpose of the researcher is to identify the level of knowledge and the opinions of the senior students of KTU Faculty of Medicine and Health Higher School within the scope of Health Transformation Programme which they are supposed to come across after graduation and its fundamental components.The research population consists of all the senior students of KTU Faculty of Medicine and Health Higher School. Data has been gathered via survey method. 98 students from faculty of medicine and 120 students from health higher school making a total number of 218 students participated in the research. The data gathered is both identified by numbers and percentages and chi-square test is used to compare the qualitative data. The survey method includes questions for testing the knowledge of the students about the Health Transformation Programmes fundamental components family medicine, family health personnel, general health insurance, transfer procedure, quality and accreditation, rational management of pharmaceuticals and institutional capacity building material health information system, planner and controller health ministry.In the research, compared with the faculty of medicine students the Health Higher School students usually gave more correct answers to the information based questions. Although the students regard the applications of Health Transformation Programme as negative, faculty of medicine students regard Family Medicine Application more positive than the health higher school students.It is concluded that there is a need to give place to existing applications intended Health Transformation Programme in the education of faculty of medicine and Health Higher School students who are going to be the future employees of health sector. Besides, the education syllabus should not remain only in theory, and should be shaped in altering points of views in a way that it can include practical elements; thus, providing the students- future employees of health sector- with evaluation of the advantages and disadvantages of Transformation Programme.