Press-party parallelism in Turkey and in the UK
Türkiye ve İngiltere'de basın-parti paralelliği
  1. Tez No: 310811
  2. Yazar: SALİH BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÇARKOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Political Science, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: basın-parti paralelliği, Türk basını, ngiliz basını, seçimler, içerik analizi, press-party parallelism, Turkish press, British press, elections, content analysis
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Bu çalışmada, gazete sisteminin parti sistemi ile ne kadar paralellik gösterdiğini anlatan basın-parti paralelliği kavramı Türkiye ve İngiltere örnekleri üzerinden incelenmektedir. İlk olarak basın-parti paralelliğinin bu iki ülkedeki tarihi gelişimi incelenmiştir. Türkiye örneğinde, zaman içinde daha fazla paralellikten daha az paralelliğe doğru veya bunun dışında bir tek yönlü süreç değil, değişik dalgalanmalar gözlenmiştir. İngiltere örneğinde ise basının tamamı dikkate alındığında zamanla daha az paralellik gözlenmiş, ancak İngiliz basınındaki farklı piyasa segmentlerinin davranışları birbirinden farklı olmuştur.Çalışmada ayrıca basın-parti paralelliği ile ilgili modernleşme, ticarileşme ve parti sistemi açıklamaları da incelenen iki örnekten yola çıkılarak değerlendirilmiştir. Modernleşme açıklamasının öngörüsünden farklı olarak, paralellikte zaman içinde sürekli bir azalma gözlenmemiş, ayrıca ticarileşmenin daha fazla olduğu dönemlerde paralelliğin daha az olacağı beklentisi de karşılanmamıştır. İdeolojik kutuplaşmanın ve grup aidiyetine bağlı oylamanın güçlü olduğu dönemlerde ise, hipotezlere uygun olarak, paralelliğin daha yüksek olduğu gözlenmiştir.Çalışmanın son bölümünde Türkiye'deki 2007 seçimleri ile İngiltere'deki 2001, 2005 ve 2010 seçimleri öncesindeki gazete içerikleri kelime sayımına dayanan bir yöntem kullanılarak incelenmiştir. Beklentilerimizin aksine, Türk basınındaki paralelliğin İngiliz basınındaki paralellikten daha yüksek olduğu ve her iki örnekte de sadece köşe yazılarının değil, tarafsız olması beklenen haber yazılarının da yanlı bir tutum sergilediği, hatta çoğu zaman gazetelerdeki haber içeriğinin yorum içeriğinden daha yanlı olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This is a study of press-party parallelism in Turkey and in the UK, which refers to the degree to which the newspaper system parallels the party system. The study first provides a descriptive account of the history of press-party parallelism in the two countries. In the Turkish case, there was no discernible overall trend, from higher to lower parallelism or otherwise, but a number of ups and downs. In the British case, an overall decline is observed over time, but this conclusion is qualified by the differences in the behavior of the different segments of the British press.The study then provides an evaluation of the modernization, commercialization and party system explanations. We do not see, contrary to the prediction based upon modernization approach, a smooth decline in parallelism over time, nor do we observe lower levels of parallelism in the commercialized periods in the two cases. Ideological polarization and cleavage voting, on the other hand, do seem to contribute to higher levels of political parallelism in the press.In the last part of the study, newspapers coverages prior to 2007 elections in Turkey, and 2001, 2005, and 2010 elections in the UK were analyzed using a word-count based methodology. Contrary to our expectations, the level of parallelism was higher in the Turkish press than in the British press, and biased content in newspapers was not limited to opinion pages only, with news articles being just as biased as, and in some cases even more biased than, the opinion articles.