Coalition politics in Turkey: 1991-2002
Türkiye'de koalisyon siyaseti: 1991-2002
- Tez No: 310812
- Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ SAYARI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Koalisyon siyaseti, hükümetin devamlılığı, koalisyon kurma süreçleri, koalisyon pazarlığı, uyusmazlık yönetimi, Coalition politics, cabinet durability, coalition formation processes, coalition bargaining, conflict management
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Yirminci yüzyılda giderek daha çok ülkenin nisbi temsil sistemini benimsemesiyle birlikte koalisyon hükümetleri Batı Avrupa'da en yaygın yönetim biçimi haline gelmistir. Bununla birlikte koalisyon hükümetleri ciddi sekilde elestirilmektedir. Bu tür hükümetlerin kurulmasının ve yönetilmesinin güç olduğu dolayısıyla tek parti hükümetlerine kıyasla daha dayanıksız oldukları iddia edilmektedir. Bu çalısma 1991-2002 yılları arasında Türkiye'de kurulan koalisyon hükümetlerinden yola çıkarak bu elestirilere yanıt vermeyi amaçlamaktadır. Çalısma, tek parti hükümetlerinin ve koalisyon hükümetlerinin ömürlerinin ülkeden ülkeye ve aynı ülke içinde zaman içinde değistiğini göstermektedir. Dolayısıyla, çalısmada temel olarak Türkiye'de siyasi çalkantılara, ekonomik krizlere ve partiler arası çatısmalara karsın neden bazı koalisyon hükümetlerinin uzun ömürlü olduğu buna karsın diğerlerinin neden sadece bir kaç iktidarda kalabildiği sorgulanmaktadır. Hükümetlerin dayanıklılığını belirleyen dinamikler tartısılırken, bir hükümet ömrünün her üç asaması ? kurulus, yönetim ve bitis- arasındaki etkilesim bütünlükçü bir yaklasımla ele alınmaktadır. Çalısma koalisyon siyasetine kesintisiz müzakere süreçleri dizisi olarak yaklasmaktadır. Hükümetlerin sona ermesi bu müzakerelerin tıkanmasıyla gerçeklesmektedir. Bu nedenle, çalısma siyasi aktörler arasındaki iletisime odaklanmaktadır ve müzakere ortamındaki güvensizliği ve bilgi belirsizliğini artıran etkenleri açıklamaya çalısmaktadır. Son olarak, Türkiye'de koalisyon siyasetinin incelenmesi Batı Avrupa demokrasilerindeki çokpartili siyasetle ilgili daha genis bir arastırmanın çerçevesine yerlestirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Coalition government has been the dominant type of rule in Western Europe in the 20th century as countries increasingly reformed their electoral systems towards proportional representation. However, these governments are heavily criticized. They are argued to be difficult to form and govern, hence less durable compared to the majority party governments. This study aims to respond to these criticisms focusing on the Turkish coalition governments in the period between 1991 and 2002. It shows that the duration of party or coalition governments vary systematically between countries and within each country across time. Hence, the study mainly explores why some governments lasted long despite the political turmoil, economic crises and inter-party conflict, while others remained in power for merely a few months in Turkey. While discussing the dynamics of cabinet durability, it adopts a holistic approach in which all three phases of a government?s life ? formation, maintenance and termination, are analyzed in interaction. The study perceives coalition politics as a set of continuous bargaining processes protraction of which put an end to the governments. Therefore, it also focuses on the communication between the political actors, and attempts to explain the factors that increase the level of mistrust and information uncertainty in the bargaining environment. Finally, the analysis of the coalition politics in Turkey is located within the wider inquiry on the multiparty politics in Western European democracies.