Business cycles and cyclical behaviour of trade flows in Turkey
Türkiye'de reel iktisadi dalgalanmalar ve dış ticaret hareketlerinin devreviliği
- Tez No: 310829
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İNCİ GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dış ticaret dengesi, gelişen ekonomiler, sermaye malları ithalatı, Türkiyede dış ticaret hareketleri, Capital good imports, emerging economies, trade balance, trade ows in Turkey
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
Türkiye'nin dış ticaret dengesi, diğer gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi, güçlü bir şekilde ters devrevi özellik göstermektedir. De Bock (2010) gelişmekte olan ülkelerde dış ticaret dengesinin ters devrevi olmasının en önemli nedenlerinden birinin sermaye malları ithalatının devrevi özellik göstermesi olduğunu öne sürmektedir. Bu çalışmada, De Bock (2010)'un çalışması takip edilerek, Türkiye'nin dış ticaret dengesinin oluşumu ve devrevi özellikleri incelenmektedir. Türkiye ekonomisine ait veriler, diğer gelişen ülkelerde olduğu gibi, sermaye malları ithalatının toplam ithalat içerisinde önemli bir paya sahip olduğunu ve sermaye malları ithalatının devrevi özellik gösterdiğini ortaya koymaktadır. Bu gözlemlerden faydalanılarak, ithalatın dış ticaret dengesinin devrevi özellikleri üzerindeki etkisini sayısal olarak inceleyebilmek amacıyla iki sektörlü bir açık ekonomi modeli ele alınmış ve Türkiye verilerine uyumlu hale getirilmiştir. Açık ekonomi modelinin simülasyonu sonucunda güçlü ters devrevi özelliğe sahip dış ticaret dengesi oluşturulmuş ve aynı zamanda Türkiye'nin reel iktisadi dalgalanmalarına ait ana özellikler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkey has a strongly countercyclical trade balance like other emerging market economies. De Bock (2010) claims that the procyclical behavior of capital good imports is an important factor driving the countercyclicality of the trade balance in emerging economies. This paper, following De Bock (2010), documents and analyzes the composition and cyclical properties of the trade balance in Turkey. The analysis of Turkish data shows that capital good imports are a sizable fraction of total imports and they are procyclical as in other emerging markets. Based on this observation, a two sector small open economy model, calibrated to Turkish data, is used to quantitatively analyze the role of import structure in driving the cyclical properties of the trade balance, as well as other business cycle properties. The model is able to generate a strongly countercyclical trade balance and also match the major business cycle regularities in the data.