Sürücülü ve sürücüsüz metroların performans ve maliyet yönünden karşılaştırılması
Comparison of subways with and without driver in terms of performance and cost
- Tez No: 311093
- Danışmanlar: DR. VEYSEL ARLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Sürücüsüz Metrolar, Hizmet Yönünden Karşılaştırma, Servis Yönünden Karşılaştırma, Teknik Yönünden Karşılaştırma, Maliyet Yönünden Karşılaştırma, Subways Without Drivers, Comparison In Terms of Function, Comparison In Terms of Service, Comparison In Terms of Technical Specifications, Comparison In Terms of Cost
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Dünyada teknolojinin gelişmesiyle beraber sanayi ve hizmet sektöründe otomatikleşme süreci başlamıştır. Dünyada otomatik kontrol sistemlerine geçilme sebebi insan yükünü azaltmak, insan kaynaklı hataları azaltmak ve işletme maliyetini düşürmek dünyada sürücüsüz metrolara geçiş dönemi başlamıştır.Tam otomatik sürücüsüz metrolarda hizmet, servis ve teknik özellikleri sürücülü metrolardan daha iyidir. Bunun sebebi yapılan hataların ve servis aksamalarının birçoğunun sürücü kaynaklı olmasıdır. Ani yolculuk talebi artış ve azalışına müdahale sürücü sayısına bağlı olduğu için, işletme esnekliği daha kötü olmaktadır. Sürücüsüz metrolarda işletme maliyeti daha düşüktür. Sürücüsüz metroların dezavantajları da mevcuttur. Bunlar her hangi bir acil durumda yolcuyu tahliye etmek zordur. Halka şüphecilik, güvensizlik verir ve sürücülerin iş kaybına sebep olur.Sürücüsüz metrolar daha avantajlı olduğu için dünyada yapılan yeni metroların birçoğu sürücüsüz yapılmakta ve eski metroların sürücülü metroların modernizasyonu yapılarak sürücüsüz metrolara dönüştürülmektedir.
Özet (Çeviri)
Along with the global developments in the technology, automation process has begun in the industrial and service sectors. The reason for switching to the automatic control systems around the world is to alleviate the burden of people, to minimize human related mistakes and to reduce the operation costs. The period of switching to subways without drivers has begun.Function, service and technical specifications of the fully automated subways without driver are better than those with driver. The reason is that many of the mistakes and service interruptions are caused by the driver. As intervention to sudden increase and decrease in the demand for travel depends on the number of drivers, operation flexibility is worse. For the subways without driver, cost of operation is less. Subways without drivers have disadvantages too. For instance, evacuation of the passengers is difficult during an emergency case. This arises the feeling of skepticism and mistrust in the public eye, and leads to the unemployment of drivers.As subways without drivers are more advantageous, the newly constructed subways around the world are designed without drivers. Furthermore former subways with drivers are modernized and converted into those without drivers.