Obstrüktif uyku apne sendromu'nda endotel disfonksiyonunu belirlemede pentraksin-3 ve high sensitif c-reaktif proteinin tanısal değeri
Diagnostic value of high sensitive c-reactive protein and pentraxin-3 levels to show endotelial disfunction in obstructive sleep apne syndrome
- Tez No: 311129
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASİYE KANBAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: OSAS, PTX3, HsCRP, FMD, endotelyal disfonksiyon, OSAS, PTX3, Hs CRP, FMD, Endotelial disfunction
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
OSAS(obstrüktif sleep apne sendromu), toplumda sık görülen, birçok sistemik etkisi bulunan önemli bir uyku bozukluğudur. Hipertansiyondan uykuda ani ölümlere kadar en önemli komplikasyonları kardiyovasküler sistemde görülmektedir. Bu nedenle OSAS`lı hastalara erken tanı koymak ve tedavi etmek, mortalite ve morbiditeyi de azaltacaktır. Aynı zamanda, kalp hastalığı olmayan OSAS'lı hastalarda kardiyovasküler hastalık riskini gösterebilecek bir parametre bulunabilirse, bu hastaları erken dönemde OSAS'ın kardiyovasküler mortalite ve morbiditesinden korumak mümkün olabilir. Bu nedenle OSAS'ın kardiyovasküler sisteme etkileri ve bunları erken dönemde saptayabilecek laboratuar yöntemleri üzerine birçok çalışma yapılmıştır.Sunulan çalışmada OSAS'lı hastalarda endotel disfonksiyonunun göstergesi olan FMD'yi(Flow Mediated Dilatasyon) belirlemede HsCRP (High sensitif C-Reaktif Protein) ve Pentraksin-3'ün tanısal değerine bakılması hedeflenmiştir. Çalışmaya 83 olgu alınmıştır. Tüm olgulara PSG(polisomnografi) yapılmıştır. PSG sonucuna göre 50'si orta-ağır, 14'ü hafif OSAS ve 19'u kontrol grubuna alınmıştır. Tüm olguların CRP ve PTX3 düzeyleri ölçülmüştür. PSG sabahı, erken vasküler hasarın belirteci olan FMD ölçümleri yapılmıştır.Sonuçta OSAS'ın şiddeti ile PTX3,CRP ve endotel disfonksiyonu arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. PTX3 ve CRP düzeyleri arttıkça endotel disfonksiyonunun göstergesi olan FMD'de anlamlı olarak düşme gözlenmiştir.Bu sonuçlarla; PTX3, CRP ve FMD herhangi bir kalp hastalığı bulunmayan OSAS'lı olgularda kardiyovasküler disfonksiyonun erken bir belirteci olarak kullanılabilirler ve böylece bu hastalarda kardiyovasküler hastalığın kliniği, mortalitesi ve morbiditesi ortaya çıkmadan risk yönetimi gerçekleştirilebilir.
Özet (Çeviri)
OSAS(Obstructive Sleep Apne Syndrome) is an important sleep disorder with many systemic effects, which is frequently seen in society. The most significant complications occur in the cardiovascular system, varying from hypertension to sudden death in sleep. Thus, getting an early diagnosis in patients with OSAS, and treatment will abate the mortality and morbidity. It will also be possible to protect these patients from the cardiovascular mortality and morbidity of OSAS at early stages if any parameters that show the risk of cardiovascular disease can be found. Therefore, a great deal of research has been conducted on the effects of OSAS on cardiovascular system, and on the laboratory methods that will determine those effects.In the present study, we aimed to determining the diagnostic value of HsCRP and PTX3 levels to show FMD,as a sign of endotelial disfunction . PSG was applied to all the patients. Based on the PSG results, 50 cases were diagnosed as moderate to severe OSAS, 14 cases were diagnosed as mild OSAS and 19 cases, which are not diagnosed as OSAS, were included in the control group. CRP and PTX3 levels of all the cases were measured. In the morning of PSG application FMD, as an early sign of vascular damage, was examined.İn addition, the severity of OSAS was significantly releated with PTX3, CRP levels and endotelial disfunction. PTX3 and CRP levels were correlated negatively with FMD that used to show endotelial disfunction.Based on these results; PTX3, CRP and FMD can be used as early indicator of cardiovascular disfunction in OSAS cases without any heart disease so that the risk management could be handled before the clinic, mortality and morbidity of cardiovascular disease arises in these patients.