Yenidoğan kadavralarında dalak hacminin ve yüzey alanının stereolojik olarak hesaplanması
Estimation of splenic volume and surface area of the newborns' cadaveric spleen using stereological methods
- Tez No: 311130
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİYAZİ ACER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Splenomegali, Dalak hacmi, Yüzey alanı, Stereoloji, Cavalieri prensibi, Splenomegali, Splenic volume, Surface area, Stereology, Cavalieri Principle
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
YENİDOĞAN KADAVRALARINDA DALAK HACMİNİN VE YÜZEY ALANININ STEREOLOJİK OLARAK HESAPLANMASIÖZETAmaç: İnsan dalağının boyut ve morfolojisindeki değişikliklerin klinik teşhis ve tedavide önemli bir yeri vardır. Sıtma, kala-azar, kollojen doku hastalıkları ve neoplastik kan hastalıkları gibi birçok patolojide dalakta büyüme (splenomegali) görülmektedir. Dalak büyüklüğü hakkında palpasyon ve perküsyon ile bir fikir edinmek mümkündür. Ancak çoğu zaman bu yöntemler yetersiz kalmaktadır. En iyi sonuç, görüntüleme metodlarıyla (MRG, USG, BT) ortaya konulmaktadır. Literatürde bu görüntüleme teknikleri kullanılarak organ hacimlerinin hesaplandığı pek çok çalışma vardır. Bu çalışmada yenidoğan kadavralarına ait dalaklar üzerinde, USG, MRG, Arşimet prensibi ve dilimleme yöntemleri kullanarak, bu yöntemler arasındaki farklılıkların ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı labaratuarında bulunan 5 yenidoğan kadavrasına ait dalaklar kullanıldı. Bu kadavra dalaklarında, USG ve kumpas yardımıyla boyut ölçümleri, dalakların çekilen MRG görüntüleri ve dilimleme yapılan kesitleri üzerinde ise stereolojik ölçümler yapıldı.Yenidoğanların MRG görüntüleri üzerinden dalak hacmini hesaplamak için güvenilir bir yöntem olan Cavalieri prensibi kullanıldı. Arşimet prensibine göre (yükselen su hacmine göre) hesaplanan hacim gerçek dalak hacmi olup, bu değer altın standart olarak kabul edildi. Altın standart olan bu ölçümle USG, MRG görüntüleri ve dilimleme yönteminden elde ettiğimiz tahmin değerleri karşılaştırıldı.Bulgular: Çalışmamızda MRG, USG, dilimleme ve Arşimet prensibiyle hesaplanan dalak hacim ortalamaları sırasıyla 4.66±3.76 cm3, 4.70±3.02 cm3, 4.45±3.46 cm3, 4.82±3.85 cm3 olarak hesaplandı. Çalışmamızda skloid sonda kullanılarak dalak yüzey alanı 4 oryantasyonda hesaplandı; sonuçta dilimleme, aksiyal, koronal ve sagittal planda hesaplanan dalak yüzey alanı ortalamaları sırasıyla 32.3±20.6 cm2, 24.9±14.36 cm2, 24.3±12.7 cm2, 18.5±5.9 cm2 olarak tespit edildi.Sonuç: Alınan MRG kesitlerinden elde edilen sonuçlara göre 1.6 mm kesit kalınlığında koronal planda hesaplanan hacim değerlerinin altın standarda en yakın değerler olduğu tespit edildi.Dalağın boyut ve morfolojisi ile ilgili ciddi birçok hastalığın klinik değerlendirilmesinde ve splenektominin preoperatif olarak planlanması konusunda kliniğe katkıda bulunabileceğimizi düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ESTIMATION OF SPLENIC VOLUME AND SURFACE AREA OF THE NEWBORNS? CADAVERIC SPLEEN USING STEREOLOGICAL METHODSABSTRACTAim: Changes in human spleen size and morphology take an important place in clinical diagnosis and treatment. Spleen growth (splenomegaly) is observed in many diseases such as malaria, kala-azar, collagen tissue diseases, and neoplastic blood diseases. It is possible to reach an overall idea about the size of the spleen through palpation and percussion. However, these methods may often become inadequate. The best results are obtained by imaging methods (MRI, USG, CT). There are many studies in the literature in which organ volume is calculated using these imaging techniques. In the present study, we aimed to reveal the between these methods, using the USG, MRI, Archimedean principle and slicing methods on the newborns? cadaveric spleen.Materials and methods: In this study, dimensional measurements were made in five newborns? cadaveric spleens in the laboratory of the Anatomy Department at Erciyes University, Medical Faculty with USG and calipers, and stereological measurements were also made on the images of MR and the sliced spleens.In this study, Cavalieri principle, a reliable method, was used to measure splenic volume of the newborns with MRI images. The volume which is calculated according to the principle of Archimedes is the actual volume of the spleen and this value was accepted as the gold standard. We compared the estimated values obtained from ultrasound, MRI images and slicing method with this measurement accepted as the gold standard.Results: We calculated the mean spleen volumes obtained with MRI, USG, slicing method and the gold standard to be 4.66±3.76 cm3, 4.70±3.02 cm3, 4.45±3.46 cm3, and 4.82±3.85 cm3, respectively. We calculated the mean spleen surface areas in 4 orientations, using cycloid probe. The results were 32.3±20.6 cm2, 24.9±14.36 cm2, 24.3±12.7 cm2, 18.5±5.9 cm2 slicing method, axial, coronal and sagittal planes, respectively.Conclusion: It was found from the results obtained from MRI slices that the volume values calculated in coronal plane in 1.6 mm slice thickness were the closest values to the gold standard.In conclusion, we are of the opinion that we can contribute to the clinic about the clinical also about the preoperative clinical evaluation of the splenectomy.