Endometrial hiperplazi oluşturulan ratlarda letrozol, metformin ve progesteron etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of letrozole, metformine and progesterone on endometrial hyperplasia in rats
- Tez No: 311134
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM SERDAR SERİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Letrozol, metformin, endometrial hiperplazi, endometrial kalınlık, Letrozole, metformine, endometrial hyperplasia, endometrial thickness
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı endometrial hiperplazi oluşturulan ooferektomize ratlarda medroksiprogesteron asetat, metformin ve letrozolün endometrium üzerindeki etkinlerini karşılaştırmaktır.Yöntem ve Gereçler: 40 ooferektomize Wistar Albino rat çalışma planına göre bu 5 gruba ayrıldı; 1. grup 8 rattan oluşan kontrol grubu, 2. grup 8 rattan oluşan 4 mg/kg 17 ß Estradiol hemihydrate başlanan grup, 3. grup 8 rattan oluşan 4 mg/kg 17 ß Estradiol hemihydrate ile 0.1 mg/kg letrozol başlanan grup ve 4. grup 8 rattan oluşan 4 mg/kg 17 ß Estradiol hemihydrate ile 50 mg/kg metformin başlanan grup 5.grup 8 rattan oluşan 4 mg/kg 17 ß Estradiol hemihydrate ile 1mg/gün Medroxiprogesteron başlanan grup oldu. Deneysel olarak ratlarda 17 ß Estradiol hemihydrate verilerek hiperplazi oluşturuldu.10 gün tedavi sonrası bütün ratlar öldürülerek histerektomileri yapıldı ve materyaller endometrial kalınlık, endometrial gland sayısı ve luminal epitelyal kalınlık açısından karşılaştırıldı.Bulgular: Estradiol verilen ratlarda endometrial kalınlık, endometrial gland sayısı ve luminal epitelyal kalınlık metformin, medroksiprogesteron asetat ve letrozol verilen gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede artmış bulundu.( p0,05)Sonuç: Metformin ve letrozolun endometrial hiperplazi üzerine progesteron kadar etki ederek endometrial hiperplaziyi gerilettiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to comparatively analysis the effects of medroxyprogeseterone acetate, metformine and letrazole in oopherectomised rat endometrium with regard to endometrial hyperplasia.Material and Methods: Forty oopherectomized Wistar-Albino rat assigned to receive saline, 17 ß Estradiol hemihydrate (4 mg/kg), 17 ß Estradiol hemihydrate (4 mg/kg) and letrozol (0.1 mg/kg), 17 ß Estradiol hemihydrate (4 mg/kg) and metformin (50 mg/kg), 17 ß Estradiol hemihydrate (4 mg/kg) and Medroxiprogesteron acetate (1mg/day) for 10 days. Histological markers of uterotrophy, including luminal epithelial cell height, and density of endometrial glands on hysterectomy speciments were quantified for each slide.Results: Endometrial thickness, the number of endometrial glands and luminal epithelial thickness was to be found significantly increased in the rats given estradiol according to metformin, medroxyprogesterone acetate, and letrozole groups.( p0,05)Conclusion: Metformin and letrazole, seems to have antiproliferative effect on the endometrial hyperlasia like progesterone.