Rapid maksiller ekspansiyon yapılmış hastalarda solunum yolu değişikliklerinin bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi
The evaluation of airway changes with computed tomography in rapid maxillary expansion patients
  1. Tez No: 311167
  2. Yazar: MUHAMMED SEYİT HEKİMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. İRFAN KARADEDE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Rapid Maksiller Ekspansiyon, Bonded RME, Banded RME, Havayolu, Bilgisayarlı Tomografi, Rapid Maxillary Expansion, Bonded RME, Banded RME, Airway, Computed Tomography
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu çalışmanın amacı, rapid maksiller ekspansiyon yapılan hastalarda meydana gelen solunum yolu değişikliklerinin bilgisayarlı tomografi (BT) ile üç boyutlu olarak değerlendirilmesidir.Bu çalışmanın materyali, Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'na ortodontik tedavi amacı ile başvuran, maksiller darlığa bağlı çift taraflı posterior çapraz kapanışa sahip hastalardan oluşturuldu. Hastalar ekspansiyon (RME) ve kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrıldı. Ekspansiyon grubunda Bonded ve Banded Tip apareylerle maksiller genişletme hedeflendi. Ekspansiyon grubundaki hastalardan RME öncesi (T1), RME sonrası (T2) ve 6 aylık pekiştirme dönemi sonunda (T3) bilgisayarlı tomografi görüntüleri alındı.Bonded tip aparey uygulanan grupta, yaş ortalaması 12.84 olan 8 kız 7 erkek toplam 15 hasta, Banded aparey uygulanan grupta ise yaş ortalaması 13.32 olan 12 kız 3 erkek toplam 15 hasta tedavi edildi. Ekspansiyon grubundaki hastaların verileri, maksiller darlığı olmayan, dişsel ve iskeletsel Sınıf I oklüzyona sahip, herhangi bir ortodontik tedavi uygulanmamış, yaş ortalaması 12.48 olan 15 hastadan oluşan bir kontrol grubu ile karşılaştırmalı olarak incelendi.Ekspansiyon grubundaki bireylerde T1, T2 ve T3 dönemlerinde, BT görüntülerinden elde edilen posteroanterior grafiler üzerinde transversal ölçümler ve hava yolu ölçümleri yapıldı.Ekspansiyon grubunun grup içi ve gruplar arası kıyaslamasında sırasıyla Eşleştirilmiş Student's t testi ve Student's t testi kullanıldı. Kontrol grubunun grup içi değerlendirmesinde Wilcoxon testi ve Eşleştirilmiş t testi uygulandı. Çalışma grubundaki bağımsız grupların birbirleriyle karşılaştırılmasında Student's t testi uygulandı. Kontrol grubunun çalışma grupları ile karşılaştırılmasında Dunnett testi uygulandı.Bu çalışmanın sonucunda, Banded ve Bonded RME uygulanan her iki grupta sutural açılma ve maksiller ekspansiyon elde edildi. Her iki grupta da iskeletsel ve dişsel transversal boyutların tümünde ve nazal kavite hacminde, orofarengeal ve nazofarengeal havayolu hacimlerinde anlamlı artışlar tespit edildi.Sonuç olarak RME apareyleri nazal kavite hacmi, nazofarengeal ve orofarengeal alanın genişletilmesi gereken maksiler darlık hastalarında kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the airway changes of patients who underwent rapid palatal expansion, in three-dimension by using computed tomography (CT).The material of this study was composed of patients who referred to Dicle University Dental Faculty, Department of Orthodontics for orthodontic treatment and had bilateral crossbite due to maxillary constriction. The patients were divided into two groups as expansion (RME) and control groups. In expansion group, maxillary expansion was aimed by using Bonded and Banded-type appliances. CT scans of patients in expansion group were obtained before RME (T1), after RME (T2) and after 6-month retention ( T3) period.A total of 15 patients, 8 female and 7 male, with a mean age of 12.84 were treated with Bonded-type appliance and a total of 15 patients, 12 female and 3 male, with a mean age of 13.32 were treated with Banded-type appliance. The data of the patients in expansion group were comparatively evaluated with a control group consisted of 15 patients with a mean age of 12.48, who had dental and skeletal Class I occlusion without crossbite.In expansion group, transversal and airway measurements were performed on posteroanterior graphies obtained from CT scans in T1, T2 and T3 periods.Paired Student?s t test and Student?s t test were used respectively for the intra group and inter group comparison of expansion group. For intra group comparison of control group, Wilcoxon test and paired t test were used. Student?s t test was used for the comparison of independent groups in expansion group. For the comparison of control group with expansion groups, Dunnett test was performed.At the end of this study, sutural expansion and maxillary expansion were achieved in both expansion groups. In both groups, significant increases were found in all skeletal and dental transversal dimensions and nasal cavity, oropharyngeal and nasopharyngeal airway volumes.In conclusion, RME appliances can be used in patients with maxillary constriction, whose nasal cavity, oropharyngeal and nasopharyngeal airway volumes are needed to be expanded.