Osteoporoz hastalarında ibandronik asit tedavisinin serum ve sinovyal sıvıda kemik yapım ve yıkım belirteçleri üzerine etkisi
Effects of ibandronic acid treatment on the serum and synovial fluid bone formation and resorption markers
- Tez No: 311489
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERKAN SİPAHİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, İbandronik asit, sinovyal sıvı, kalsitonin, CTx, NTx, dansitometre
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Amaç: : İbandronik asit, kalsiyum ve D vitamin tedavisinin osteoporoz hastalarında kemik mineral yoğunluğu, sinovyal sıvı ve serumda kemik yapım ve yıkım belirteçleri üzerine etkisini değerlendirmek amaçlandı.Hastalar ve Yöntem: Kemik mineral yoğunluğu ölçümü T skoru -2,5 altında 50-85 yaş arası daha önceden osteoporoz tedavisi almamış 39 hasta çalışmaya dâhil edildi. Hastalar iki gruba ayrıldı. İbandronik asit alan Grup 1'de 19 (E/K=4/15, ortalama yaş 67) ve İbandronik asit almayan Grup2'de 20 (E/K = 4/16, ortalama yaş 66) hasta değerlendirildi. Çalışma başlangıcında ve 1 yıl tedavi sonrasında kan ve sinovyal sıvıdaki fosfor, alkelen fosfataz, kalsiyum, kalsitonin, CTx, NTx, siyaloprotein ile birlikte kemik dansitometre değerlerine bakıldı.Bulgular: İbandronik asit alan grupta tedavi sonrasında femur boyun ve vertebra kemik dansinometre değerlerinde anlamlı artma olduğu görüldü. İbandronik asit almayan grupta da femur boyun ve vertebra kemik dansinometre değerlerinde anlamlı artma olduğu görüldü. Tedavi sonrası İbandronik asit alan grup 1 hastaların sinovyal sıvısında kalsitonin, siyaloprotein, NTx ve CTx değerlerinde anlamlı bir değişim saptanmadı. Yine, grup 1 hastaların serumunda tedavi sonrası, kalsitonin, NTx, CTx, Siyaloprotein değerlerinde anlamlı değişim saptanmadı. İbandronik asit alan grup 2 hastalarında tedavi sonrası sinovyal sıvısında, kalsitonin, CTx, NTx, siyaloprotein değerlerinde anlamlı bir değişim saptanmadı. grup 2 hasta serumunda da 1 yıllık tedavi sonrası, kalsitonin, CTx, NTx ,siyaloprotein değerlerinde anlamlı bir değişim saptanmadı.Sonuç: İbandronik asit tedavisi ile osteoporoz hastalarında sinovial sıvı kemik yapım ve yıkım belirteç düzey değişimleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Bu etkinin hangi mekanizmalarla gerçekleştiğini ve osteoporoz eklem kıkırdağı metabolizması arasındaki ilişkiyi açıklayacak daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Evaluation of the effects of ibandronic acid, calcium and vitamin D treatment in osteoporosis patients on bone mineral density, serum and synovial fluid bone formation and resorption markers was aimed.Patients and Method: Thirty-nine patients whose ages were ranging from 50 to 85, bone mineral density T scores were below 2.5, and who had never been taken any treatment were accepted to study. Patients were divided into two groups: Nineteen patients were included in Group 1(M/F = 4 /15, average age 66) whom ibandronic acid was given. Twenty patients were included in Group 2 (M/F = 4/ 16, average age 68) whom ibandronic acid was not given. Serum and synovial fluid calcium phosphorous, alkaline phosphatase, calcitonin, CTx, NTx and sialoprotein levels were determinedand femoral neck and lomber vertebra densitometries were detechted at the beginning and at the end of one-year treatment.Results: In ibandronic acid group, we saw a significant increase in femoral neck and vertebrae density scores after one-year treatment. Both of the scores were also increased in non-ibandronic acid group. The changes in the levels of calcitonin, sialoprotein, CTx and NTx in synovial fluid and serum after one year treatment were not statistically significant in Group 1. Also, the changes in the levels of calcitonin, sialoprotein, CTx and NTx in synovial fluid and serum after one year treatment were not statistically significant in Group 2.Conclusion: In osteoporosis patients, we did not find statistically significant change in synovial fluid bone formation and absorption marker levels with ibandronic acid treatment. Advanced studies are needed to evaluate by which mechanisms it takes place and to explain the relationship between osteoporosis and articular cartilage metabolism