Deneysel olarak diyabet oluşturulmuş ratlarda düşük molekül ağırlıklı heparin uygulamasının yara iyileşmesi üzerine etkisinin histolojik ve biyokimyasal olarak incelenmesi
The histological and biochemical examination of the effect of low molecular weight heparin application applied to the rats which was made diabetic for experiment on the healing of the wounds
  1. Tez No: 311649
  2. Yazar: BARIŞ EREN ORAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECDET DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, Yara İyileşmesi, Enoksaparin, Diabetes mellitus, Wound healing, EnoxaparinAuthor: Barışeren ORALCounsellor: Necdet DOĞAN
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Deneysel Olarak Diyabet Oluşturulmuş Ratlarda Düşük Molekül Ağırlıklı Heparin Uygulamasının Yara İyileşmesi Üzerine Etkisinin Histolojik ve Biyokimyasal Olarak İncelenmesiBu çalışmanın amacı sağlıklı ve deneysel olarak diyabet oluşturulmuş ratlarda yara iyileşme düzeyleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir.Diyabet, bağ dokusu metabolizmasını olumsuz yönde etkileyen bir hastalıktır. Bu yüzden yara iyileşmesinde etkili olan düzenekleri bozduğu bilinmektedir. Bu olumsuzluğu yaratan nedenler yeterince açık değildir. Diyabetin yara iyileşmesindeki olumsuz etkisini irdelemek amacıyla sağlıklı ratlarla Streptozotocin (STZ) uygulaması yoluyla deneysel diyabet modeli oluşturulan ratlardaki yara iyileşme sürecini histolojik ve biyokimyasal olarak incelemeyi amaçladık.Çalışmada 48 adet Spraque Dawley türü genç erişkin erkek rat kullanıldı. Her grupta 24 adet olacak şekilde 2 grup oluşturuldu. Deneysel diyabet damar içi STZ enjeksiyonu ile meydana getirildi. 2 ana grup ve bu ana grupların altında 3 adet alt grup olmak üzere toplam 6 adet grup oluşturulmuştur. Her bir ana grupta bir adet kontrol grubu ve iki adet çalışma grubu meydana getirilmiştir. Tüm ratların sırt derilerinde 8 mm'lik punchlarla tam kalınlık flap meydana getirilmiş, 5 gün boyunca çalışma gruplarına subkütan enoksaparin enjeksiyonu yapılmıştır. Kontrol gruplarına ise herhangi bir ilaç verilmemiştir. Tüm ratlardan 7. ve 10. gün sonunda doku örnekleri alınmış ve bu örnekler histolojik ve biyokimyasal değerlendirmeye tabi tutulmuşlardır. Çalışmadan elde ettiğimiz sonuçlara göre topikal ve subkutan enoksaparin uygulaması yapılan diyabetik ratlarda kontrol gruplarına göre yara iyileşmesinde hızlanma olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Histological and Biochemical Examinatıon Of The Effect Of Low Molecular Weight Heparin Applicatıon Applied to the Rats Which was Made Diabetic for Experiment On The Healıng Of The WoundsThe aim of this study was to evaluate the correlation between the spontaneous healing levels of wound healing prepared on dorsal side of healthy and experimentally Diabetes Mellitus (DM) induced rats.Diabetes mellitus is a disorder that has negative effects on connective tissue metabolism, therefore it also impairs wound healing process. However the mechanism of its effects are not clear. The aim of this study was to investigate the histological and biochemical changes in the wounds of STZ induced diabetic rats.For this purpose used 48 Spraque Dawley rats were divided into 2 groups consisting of 24 control and 24 diabetic rats. Diabetes was induced by an intravenous injection of (Streptozotocin) STZ. There were 2 main group and 3 subgroup for each one. Totaly 6 subgroup were designed. Each group had one control group and two experiment group. On the dorsal side of the rats 8mm full thickness excisional wound were performed with puncher. All the 5 days during, it has been sub cutanous injected enoksaparin to rats. It has not been any injected in rats. At the and of 7. and 10. days, tissue speciemens were taken from rats and evaluated both histological and biochemical. This study revealed that, topical and subcutane low molecular weight heparin applicatıon accelareted the wound healing in diabetic rats.