Abdurrahman Şevkî'nin Teşvîku'l-Müştâk ve Teşrîkun li'l-'Uşşâk adlı eseri: Edisyon kritik
Abdurrahman Şevkî's work entitled Teşvîku'l-Müştâk ve Teşrîkun li'l-'Uşşâk: Critical edition
  1. Tez No: 311720
  2. Yazar: KÜBRA POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Fezâilnâme, Abdurrahman Şevkî, Biyografi, Metin inceleme, Fezailname, Abdurrahman Sevki, Biography, Textual criticism
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlahiyat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 349
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziAbdurrahman Şevkî'nin Teşvîku'l-Müştâk ve Teşrîkun li'l-`Uşşâk Adlı Eseri (Edisyon Kritik)Kübra POLATMarmara ÜniversitesiSosyal Bilimler Enstitüsüİlahiyat Anabilim DalıTürk-İslâm Edebiyatı Bilim DalıBu çalışmanın konusu Millet Kütüphanesi Ali Emîrî Manzum nr. 865 ve 866'da kayıtlı bulunan Teşvîku'l-Müştâk ve Teşrîkun li'l-`Uşşâk adlı manzum fezailnâmedir. Mukaddimesinden anlaşıldığı üzere XIX. yüzyıla ait olan eser Mekke, Medine, Kudüs ve Şam şehirlerinin önemini ve güzelliklerini anlatmaktadır. Bu eserin her iki nüshası incelenmiş ve edisyon kritik metoduyla metni oluşturulmaya gayret edilmiştir.Çalışmanın giriş kısmında fezâil kavramı ve fezâilnâme türü hakkında bilgi verilmiş olup özellikle şehir fezâili yazımı üzerinde durulmuştur.Birinci bölümde Teşvîku'l-Müştâk ve Teşrîkun li'l-`Uşşâk'ın, kaynaklarda hayatına dair herhangi bir bilgiye rastlayamadığımız müellifi Abdurrahman Şevkî hakkında kendi söylediklerinden yola çıkılarak bilgi verilmiştir. Abdurrahman Şevkî XIX. yüzyılda yaşamış olup nisbesinde el-Konevî, ed-Dımaşkî ve el-Ereğlevî sıfatları bulunmaktadır. Müellifin kendi verdiği bilgilerden biri de Hicaz vilâyeti mütercimi olduğudur. Yine bu bölümde müellifin eserleri hakkında bilgi verilmiştir.Son olarak, edisyon kritik metoduyla metni oluşturulan eser muhtevâ ve şekil yönüyle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster?s DissertationAbdurrahman Şevkî?s work entitled Teşvîku?l-Müştâk ve Teşrîkun li?l-`Uşşâk (Critical Edition)Kubra POLATMarmara UniversityInstitute of Social SciencesDepartment of TheologyTurkish-Islamic LiteratureThe subject of this study is the work ?Teşvîku?l-Müştâk ve Teşrîkun li?l-`Uşşâk? which is registered in the Millet Library, Ali Emiri Manzum, no. 865 and 866. As understood from its introduction, the work dates back to 19th century, and depicts the importance and beauty of Mecca, Medina, Jerusalem, and Damascus. Two copies of the work were examined, and by using textual criticism, the critical edition of the work was compiled.In the introduction of the study, the concept of ?fezail? and the genre of ?fezailname? were introduced by paying particular attention to `fezail? writings on cities.In the first chapter, the author of Teşvîku?l-Müştâk ve Teşrîkun li?l-`Uşşâk; Abdurrahman Sevki, about whose life historical sources do not provide with any information, was introduced based on what he said about himself. Abdurrahman Sevki lived in 19th century, and he was attributed with following geographical nisbas: Al-Konawi, Ad-Dimashki, al-Ereglevi.Also, one of the information that the author gives is that he was the translator of the Hejaz province. In addition to his life, the works of the author were also introduced in this chapter.Lastly, by using critical edition method, the text of the work was examined in terms of form and content.