Dinleme metinlerinden önce ve sonra sorulan soruların ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin dinlediğini anlama becerisine ve hatırlama düzeyine etkisi
The effects of pre and post listening comprehension questions on the level of recalling and understanding skills of 7th grade students
  1. Tez No: 311815
  2. Yazar: CEMİL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN UYANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe öğretimi, dinleme becerisi, dinlediğini anlama, dinlediğini hatırlama, Turkish language teaching, listening skills, listening comprehension, recalling listening
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışma dinleme metinlerinden önce ve sonra sorulan soruların ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin dinlediğini anlama becerisine ve hatırlama düzeyine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırmanın çalışma grubunu Konya, Kulu Cumhuriyet İlköğretim Okulunda öğrenim gören 7/A sınıfından 33 ve 7/B sınıfından 32 olmak üzere toplam 65 öğrenci oluşturmaktadır.Çalışmaya başlanmadan önce 7/A ve 7/B sınıflarına dinlediğini anlama testi uygulanmış ve sonuçlar arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Ayrıca 7/A ve 7/B sınıflarında ders veren farklı branştaki beş öğretmenle görüşme yapılmış ve iki sınıf arasında dinlediğini anlama becerisi bakımından anlamlı bir fark olmadığı sonucuna varılmıştır. Daha sonra bu iki sınıftan 7/B deney grubu, 7/A kontrol grubu olarak yansız atama (rastgele/random) ile belirlenmiştir.Deney grubundaki öğrencilere dinleme testi soruları metin dinletilmeden önce dağıtılmış ve öğrencilerin soruları incelemeleri sağlanmıştır. Daha sonra ise metin dinletilmiş ve dinleme esnasında soruların cevaplanması sağlanmıştır. Kontrol grubundaki öğrencilere ise önce metin dinletilmiş ve dinleme bittikten sonra dinleme testi soruları dağıtılmış ve soruların cevaplanması sağlanmıştır. Bu işlem 3 farklı dinleme metni kullanılarak 4 haftalık bir ara ile 3 defa tekrarlanmıştır. Bu işlem bittikten 7 hafta sonra öğrencilerin dinlediklerini hatırlama düzeylerini ölçmek amacıyla kalıcılık testi uygulanmıştır. Bu uygulamalar 10.10.2011 tarihinde başlamış, 07.02.2012 tarihinde sona ermiştir.Çalışma sonunda elde edilen veriler Excel ve SPSS 16.0 paket programı kullanılarak değerlendirilmiş ve aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır:Deney grubunda uygulanan teknik, kontrol grubuna uygulanan tekniklere göre ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin dinlediğini anlama becerisine daha olumlu katkı sağlamıştır.Dinlenen metinlerin hatırlanmasında deney grubu, kontrol grubuna göre daha başarılıdır.
Özet (Çeviri)
The current study aimed to determine the effects of pre-listening and post-listening comprehension questions on the level of both recalling and understanding skills of 7th grade students. The study group of the research was composed of 65 students in total, 33 from 7/A and 32 from 7/B classes attending in Cumhuriyet Elementary School in Kulu, a town of Konya.Before starting to this study, the listening comprehension test was performed in classes 7/A and 7/B and no considerable difference was found between the groups. Also, they were discussed with five different branch teachers, teaching in classes 7/A and 7/B. It was determined that there was not a considerable difference between two classes in regard of listening comprehension. Then, classes 7/B as the experimental group and 7/A as the control group were selected randomly.First, the listening comprehension test was handed out to the experimental group, then the text was listened and the questions were answered during the listening process. As for the control group, the text was listened first and then the test was handed out and the students made the test questions answer. This process was repeated for three times with four weeks interval by using three different listening texts. After seven weeks this process was finished, the permanence test was performed in order to evaluate the students? recalling levels on what they listened. These applications started in 10.10.2011 and finished in 07.02.2012.The data obtained from the study were evaluated via SPSS 16.0 package program and Excel, then the following results were obtainedThe technique applied to the experimental group gave a more positive contribution to the listening comprehension skills of 7th grade students compared to the control group?s technique.The experimental group was more successful than the control group in terms of recalling of the listening texts.