Türkiye mobilya sektörü açısından tasarım sürecinde bilgisayar kullanımının önemi ve sektöre yönelik bilgisayar yazılımlarının incelenmesi
The importance of computer usage and investigation ofcad software in furniture design process for furniture industry in Turkey
  1. Tez No: 312159
  2. Yazar: RAMAZAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGAY ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tasarım, Endüstriyel tasarım, Mobilya tasarımı, Bilgisayar Destekli Tasarım(CAD), Design, Industrial design, Furniture design, Computer Aided Design(CAD)
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bu çalışmada Türkiye Mobilya Endüstrisinde mobilya üretim aşamalarının tasarım süreci aşamasında hangi bilgisayar yazılımlarının kullanıldığı ve bilgisayar kullanımının sektöre ne gibi faydalar sağladığı incelenmiştir. Bu çalışma ile mobilya endüstrisinde marka bilincinin oluşmasında ve sektörün gelişmesinde önemli bir etkiye sahip olan CAD yazılımlarının öneminin vurgulanması, bu yazılımların kullanım düzeylerinin arttırılarak sektördeki tasarımcıların yetiştirilmesi ve bu konu hakkındaki bilgi eksikliklerinin giderilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, ilk olarak genel tasarım, endüstriyel tasarım ve mobilya tasarımı gibi kavramlar üzerinde durulup tasarım süreçlerinin hangi aşamalardan meydana geldiği incelenmiştir. Sonraki aşamada bilgisayar destekli tasarım tanımlanarak CAD sistemlerini oluşturan unsurlar belirtilip tasarım sürecinde bilgisayarların hangi aşamalarda devreye girdiği üzerinde durularak CAD sistemlerinin sağladığı faydalar belirtilmiştir. Son bölümde ise Türkiye Mobilya Sektörünün genel durumu üzerinde durularak bu sektörde kullanılan CAD yazılımları detaylı bir şekilde incelendiğinde Vectorworks Interiorcad, Imos CAD, Phtha, Arcon, Adeko, Infowood, KitchenDraw, Google Sketchup, Autocad ve 3DS Max gib bilgisayar destekli tasarım ve modelleme yazılımları kullanıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, which types computer software were used for the design process of production stages for the furniture industry in Turkey and which advantages were obtained in industry with using of these software. The aims of this study were to highlight Computer Aided Design (CAD) software affected by directly to sector development and creating of brand awareness in furniture industry, to educate designer increasing levels of these software usages in furniture industry and to overcome the deficiencies lack of knowledge about this subject. Within the scope of this study, firstly, emphasizing as to terms of general, industrial and furniture design, design phase was investigated with its parts. In the next steps, respectively, CAD systems and its? parts were defined and its advantages were indicated with present state of CAD systems in furniture industry. In the last chapter, dwelt on general situation of furniture sector in Turkey, using of computer-aided design and modelling software such as Vectorworks Interiorcad, Imos CAD, Phtha, Arcon, Adeko, Infowood, KitchenDraw, Google Sketchup, Autocad ve 3DS Max is determined when the CAD software used in this sector is analyzed in detail.