Trabzon ili geri kazanım çalışması
Recovery operation for the municipality of Trabzon (Turkey)
- Tez No: 312161
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN ÜÇÜNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ambalaj Atıkları, Tekrar Kullanım, Geri Dönüşüm, Geri Kazanım
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Dünyamızın geleceğini tehdit eden çevre kirliliğinin önemli bir bileşeni de katı atıklardır. Teknolojik gelişmelere, artan nüfusa paralel olarak katı atık miktarı artmakta, tüketim alışkanlıklarının değişimine paralel olarak atık kompozisyonu da değişmektedir. Atık kompozisyonundaki değişim sonucunda katı atıklar içerisinde önemli bir yer tutan ambalaj atıklarının geri kazanımı büyük önem kazanmıştır.Ambalaj atıklarının çevreye zarar verecek şekilde doğrudan ve dolaylı bir şekilde alıcı ortama verilmesinin önlenmesi ve önlenemeyen ambalaj atıklarının tekrar kullanım, geri dönüşüm ve geri kazanım yolu ile bertaraf edilecek miktarının azaltılması oldukça önemlidir. Ambalaj atıklarının geri kazanılmasıyla; doğal kaynaklarımız korunur, enerji tasarrufu sağlanır, atık miktarı azalır.Bu tezin amacı ambalaj atıkların kaynağında ayrı toplanması, yeniden kullanabilirliği ilgili Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü yönetmeliği çerçevesinde alternatiflerin belirlenmesi ve Trabzon İlinde uygulanan ambalaj atıkların geri kazanım ile ilgili yerel yönetimce uygulanan pilot çalışmanın çevresel ve ekonomik açıdan sonuçlarının değerlendirilmesi olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most important components, that threatens the future of our World by polluting the environment, is solid wastes. The amount is rising parallelly with the development in technology and the increase in population and the composition of these wastes is changing relevantly with the new habits of consumption. As the result of changes in waste compositon, recycling of packaging wastes, which has a particularly important position within solid wastes, gained great value.The management of packaging materials recovery and recycling of packaging waste aims to minimize the impact of packaging waste on the environment by reducing the amount going to landfill. The reuse and recycle of packing materials save natural and energy resources and also reduce waste quantity.The aim of this thesis to evaluate separate collection of packing waste materials and recovery and reuse alternatives according to PackingWaste Control Regulations and the pilot study conducted by local authority in Trabzon in aspect of environmental and economical view.KeyWords: PackagingWaste, Reuse, Recycle, Reduce