Mimari mekânların sinemanın kurgusal mekânları üzerine etkileri
The effects of architecturel places on place-fiction of cinema
- Tez No: 312200
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM POLATOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Mimarlık, Architecture
 - Anahtar Kelimeler: Mimari Mekân, Sinema Mekânı, Mekân Algısı, Sinema Mekânı Algısı, Architectural Spaces, Cinema Spaces, Space Perception, Perception of Cinema Spaces
 - Yıl: 2012
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu tez çalışmasında Mimarlık ve Sinemanın mekân ortak paydasında birleşen ilişkisi, beş ana başlık altında toplanarak irdelenmeye çalışılmıştır. Birinci bölümde tezin amacı, kapsamı ve yöntemine ilişkin bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde sinemanın tarihsel gelişimine değinilerek, sinemanın keşfinden günümüze kadar geçirdiği süreç ve sinemada mimarinin gelişimi anlatılmıştır. Üçüncü bölüm“Mimarlık, Sinema ve Mekân Kavramı”başlığı altında toplanmış, mimari mekânı oluşturan elmanlar ve bileşenleri açıklanarak, sinema mekânları üzerinde de mekâna anlam kazandıran bu bileşenlerin yeri araştırılmıştır. Bu incelemeler film mekânları üzerinden gösterilerek değerlendirmeler yapılmıştır. Yine üçüncü bölümde, sinemada ve mimaride mekân algısı, sinemada mekânın oluşum ve kullanım şekilleri açıklanmıştır. Dördüncü bölümde ise, iki disiplinin ilişkisi örnek filmler üzerinden okunmaya çalışılmıştır. Bu ilişkinin analizi için; ?Vicky Cristina Barselona?, ?The Turist?, ?Sharlok Holmes?, ?The Notebook?, ?Gladyatör?, ?Truva?, ?Matrix Reloaded? ve ?Inception? filmleri seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the combined relationship between architecture and cinema, place as common denominator, gathered under five main topics is examined. In the first part, informations about the purpose, scope and method of the thesis are provided. In the second part, reffering to the historical development of cinema, the proces of cinema from its discovery to the present time and the development of architecture in cinema are described. In the third chapter which is titled as ?Architecture, Cinema and Space Concept?, the elements and components that make up architecturel space are explained and these components that give meaning to the space on the cinema venue context are investigated. Referring to the example film spaces, assessments are made. Again, in the third part, space perception in cinema and architecture, the fotmation and the patterns of use of space in cinema are described. In the fourth part the relationship between two disciplines is tried to be read through example films. For theanalysis of this relationship ?Vicky Cristina Barselona?, ?The Turist?, ?Sharlock Holmes?, ?The Notebook?, ?Gladyatör?, ?Truva?, ?Matrix Reloaded? and ?Inception? are chosen.