İç mimarlık tasarım kriterlerinin, sinemadaki kurgusal mekanlar üzerinden incelenmesi
The study of interior design criterias on cinema through fictional places
  1. Tez No: 435173
  2. Yazar: ERDEM YÜCETÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. BİLGE SAYIL ONARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Mekan, Mekan Tasarımı, Sinema, Sinema Mekanı, İç Mekan, Space, Space Design, Cinema, Cinematic Spaces, Interior
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Sinema ve mekan tasarımı arasındaki etkileşim, bu çalışmayla birlikte ele alınarak, mekanın tanımı, mekanı oluşturan en temel elemanlar, bileşenler ve bunları düzenleme ilkeleri açısından açıklanmıştır. İlerleyen bölümlerde sinemanın ortaya çıkışı ve gelişim süreci hakkında bilgiler verilerek, ikili arasındaki etkileşim, yönetmenliğini Joseph Kosinski'nin yaptığı Tron Legacy isimli örnek film üzerinden irdelenmiştir. Bu film tasarlanan dijital dünyada geçmekte olan, sanal mekan kurgusuyla yoğun biçimde desteklenmiş fütüristik mekan tasarım sahneleri barındırmaktadır. Filmin sahneleri görsel olarak etkileyicilik sağlamakla kalmayıp, mekan tasarım kriterlerinin uygulanışı açısından da dikkat çekicidir. Bu çalışma literatür araştırması ve örnek olarak seçilen filmin mekan analizi üzerinden elde edilen veriler ışığında çalışılmış ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Discussed together with this study, the interaction between cinema and location design is explained with regard to the description of the place, the most fundamental elements comprising the location, components and principles of correcting them. In following chapters, the interaction between these two is examined through the sample movie named Tron Legacy, which is directed by Joseph Kosinski, by providing information related to the advent of the cinema and its development process. This movie contains futuristic location design scenes supported intensely with virtual location fiction, taking place in a designed digital space. Scenes of the movie do not only prove to be impressive, but also striking with regard to the implementation of location design criteria. This study has been conducted and interpreted in the light of data collected through literature research and location analysis of the movie that is selected as sample.