Kültürel örgütlenmenin antropolojik temelleri: Akçakale ve Reyhanlı ilçeleri sınır köylerinin sosyal antropolojik açıdan karşılaştırmalı analizi
Cultural anthropological foundations of organization: Comparative analysis of social anthropological perspective in Reyhanli and Akçakale district-border villages
- Tez No: 312561
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER İLBARS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Antropoloji, Anthropology
- Anahtar Kelimeler: Cultural organization, organization of relatives, field survey, crime, medical anthropology
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Antropoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 300
Özet
Bazı toplumlarda ya da toplumların kendi içinde bir alt örgütsel sistem olarak niteleyebileceğimiz akraba, aşiret ya da kabile örgütlenmesi olarak adlandırabileceğimiz soydanlık ilişkisine dayalı kültürel örgütlenme biçimleri bulunur. Soy temelinde oluşturulan bu gruplar, doğal örgütlenmenin, o topluluğa özgü sosyo-kültürel yaşamın sürdürülmesinin en önemli aracı olmuştur. Akraba evlilikleri ise, bu türden yapıların temellenmesinde ve şekillenmesinde önemli bir role sahiptir. Kan bağına dayanan bu tür ilişkilerde başta birinci derece akrabalar olmak üzere çoğunlukla grup içi evlilikler yapılır.Yapılan saha çalışması, akraba evliliklerinin yoğun olarak yapıldığı, sınıra çok yakın ya da sıfır noktası olarak nitelenebilecek Akçakale ve Reyhanlı ilçesi sınır köyleri arasından rastgele örneklem olarak seçilmiştir. Bu tür çalışmalar, geleneksel yaşam tarzının benimsendiği toplulukların analiz edilmesinin yanı sıra, yaşadığımız coğrafyadaki bilinmeyen ya da eksik olarak bilinen akraba örgütlenmesinin detaylandırılması ve anlaşılması olanağını bizlere sağlamaktadır.Sanayileşmenin ve kentleşmenin sosyo-kültürel yapıda meydana getirdiği değişiklikler insanların kültürel yönden farklılaşmasına ve beraberinde soy içi ve aile içi atfedilen değerlerin değişmesine neden olabilmektedir. Dolayısıyla her iki örneklem alanı içinde akrabalık bağlarında kısmı bir zayıflayacağı öngörülmektedir. Ancak, akrabalık, soydanlık, aşiretcilik ve etnisite kavramlarının anlamı zayıf gibi görünse de tam anlamıyla ortadan kalktığını söylemek de doğru bir yaklaşım olmayacaktır.Anahtar Kavramlar: Kültürel örgütlenme, akraba örgütlenmesi, alan araştırması, suç, tıbbi antropolojisi,
Özet (Çeviri)
In some societies there are types of social organizations that dwell upon kinship relations which can be named as relative or clan organizations and called as sub organizational system. These groups which are formed in the base of kinship, are the most important means of leading socio-cultural life and natural organizing. And marriages among relatives have an essential role in shaping and forming such kind of organizations. In such relations which are based on bloodline, there are marriages amoung the group (generally first degree relatives).In field works, Akçakale and Reyhanlı towns, which are located on boundries, are chosen at random where there are many marriages among relatives. Such kind of works provides us not only which accept traditional life style but also with possibility to understanding the relative organizations that is either unknow or barely known in the geography that we live in.The changes in the socio-cultural life caused by industrialization and urbanization may cause in changes in people in term of culture and values of families and relatives. Therefore, it is predicted that there will be some negative changes in the bonds among relatives. However, although the meanings of the terms such as relationship, clan, kinship and ethnicity seem weak, it will not be a correct approach to indicate that these have vanished completely.