Yunanistan'da azınlık hakları: Batı Trakya Türk azınlığı örneği
Minority rights in the Greece: Western Thrace Turkish minority example
- Tez No: 312560
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELÇİN AKTOPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Batı Trakya Türk azınlığı, azınlık hakları, insan hakları, Yunanistan, ulusal azınlık, Western Thrace Turks minority, Minority rights, Human rights, Greece, national minority
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmada Batı Trakya Türklerinin Lozan Antlaşmasından günümüze vatandaşı oldukları Yunanistan'da maruz kaldıkları azınlık hakları ihlalleri inceleme konusu olarak ele alınacaktır. Özellikle Türkiye ile olan ilişkileri ile paralellik gösteren Yunanistan'ın Batı Trakya Türk azınlığına yönelik politikası üç döneme ayrılarak azınlık üzerindeki olumlu olumsuz etkileri ortaya konulmaya çalışılacaktır.Öncelikle Lozan Antlaşması sonrası dönemde Yunanistan ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerdeki olumlu hava Batı Trakya Türk azınlığına da yansıyarak bir takım olumlu gelişmelere yaşanmış olmasına karşılık Yunanistan azınlığı göç ettirme ve asimilasyon politikasından da geri kalmadı. 1955-1995 arası dönemde ise, Kıbrıs sorunu nedeniyle iki ülke arasındaki ilişkilerin gerginleşmesi sonucu azınlığın yönelik baskıların en yoğun bir hal aldığı gözlemlenmektedir. Azınlık bu dönemde temel insan haklarından yoksun bir şekilde yaşamak zorunda bırakıldı. 1995 sonrası dönemde ise AB başta olmak üzere uluslararası kuruluşlardan gelen tepkilerin etkisiyle azınlığa yönelik politikasında bir takım değişiklikler gözlemlendi. Bu dönemde azınlık üzerinde açık baskısını azaltmasına rağmen azınlığın belli başlı sorunlarının çözümünde hiçbir girişimde bulunmadığı açık bir şekilde ortadadır.Bu dönemler ele alındıktan sonra tez öne sürülen temel argüman Avrupa devletleri tarafından demokrasinin beşiği olarak görülen Yunanistan'da hala Batı Trakya Türk azınlığının azınlık ve temel insan haklarının ihlal edilmeye devam ettiğinin ortaya konulması amaçlandı.
Özet (Çeviri)
In this study, the violarions of minority rights to which Western Thrace Turks minority has been exposed to in Greece. Where they are its citizens since Treaty of Lausanne. It is especially studied that the policy that is followed to the minority by Greece which show parallelism with their relations with Turkey is divided into three periods and its positive and negative effects on the minority.First of all, it is observed that there are positive relations between Greece and Turkey after Treaty of Lausane. Although these positive relations effect the minority in a positive way, the Greece government hasn?t given up the policy that they have exposed the minority to obligations migration and assimilation. It is observed that in the period between 1955-1995, because of Cyprus matter, the constraint towards the minority because the most intervive condition because the relations between the two countries strained. In this period, the minority was obliged tol ive without basic human rights. In the period after 1995, same differences have been obresved in the policy to the minority by the effect of reactions that come from International Associations especially European Union. Although they decreazed the obvious constraint towards, the minority, it is clear that they didn?t attempt to solve their eminent problems.The basic argument that is argued in this thesis, by taking these periods into convideration, Greece which is called as cradle of democracy by European countries is stil carrying on the violation of human rights on the minority.