Yaşlılıkta düşme kazaların yaş değişkeni bağlamında sebepleri ve sonuçlar: Nazilli örneği
Falls in old age in the context of the causes of accidents and variables results age: The case of Nazilli
- Tez No: 312643
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR ARUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, Accidents
- Anahtar Kelimeler: yaşlılık, yaşlanma, düşme riski, düşme kaza, Age, aging, the falling risk, falling accident
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gerontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu Yüksek Lisans Tez araştırması İTGE' nin (İsmail Tufan Gerontoloji Enstitüsü) Nazilli' de yürüttüğü geniş kapsamlı örnekleme; Evde Düşme Kazalar ile ilgili farklı yaş gruplarına ait soru katalogunun eklenmesi sonucu gerçekleştirilmiştir. Bu tez araştırması yaşı 60 ve üzeri bireylerin, yaşı 60'tan küçük olan bireylerle karşılaştırmasına dayanmaktadır. Araştırma yaş ve düşme kazalar arasında belirgin ilişkiler bulunduğu hipotezini çeşitli açılardan ele alarak sınamaktadır. Araştırmanın yapıldığı tarihten geriye doğru son 12 ay içinde en az bir kere düşme kaza geçirmiş bireyleri kapsayan örneklemde yer alan 1461 kişi arasında en genci 17, en yaşlısı 98 yaşındadır. Rating ölçeğiyle sorulan soruların cevap dağılımları, genç, orta yaş, yaşlı ve ileri yaşlı olmak üzere dört gruba ayrılan örneklemde, t-testi analizlerine dayanan karşılaştırmalar yapılarak, belirtilen hipotez çeşitli açılardan sınanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, yaş ve düşme kazalar arasında anlamlı farklar bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This Master's Thesis research of İTGE (Ismail Tufan Institute of Gerontology) is the result of an additional catalogue/questionnaire added to research carried out in Nazilli encompassing an extensive sampling from home settings of falling accidents related to cohorts in different age groups. This thesis research is based on a comparison of individuals age 60 and above with individuals under the age of 60. Various aspects of the studies hypothesis, which asserts that there is a significant relationship between age and fall accidents, are tested. The sample of 1,461 people with a range in ages from 17 to 98, consists of those respondents who reported having fallen within the previous twelve months prior to the date of the interview. Based on age, rating scale distributions were separated into four groups namely: young, middle aged, old, and oldest of old. Based on these distributions, t-test analyses and various comparisons relevant to the hypothesis were undertaken. Findings of the survey show that this hypothesis is valid.