Physical integration of chemical logic gates
Moleküler mantık kapılarının fiziksel entegrasyonu
  1. Tez No: 312881
  2. Yazar: ŞEYMA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN UMUT AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: entegrasyon, enerji transferi, floresans, mantık kapısı, sensör, concatenation, energy transfer, fluorescence, logic gates, sensors
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Moleküler mantık kapıları ile ilgili son zamanlarda yapılan araştırmalar, gelişmiş dijital devrelerin moleküler eşdeğerlerinin yapılabileceğini gösterdi. Moleküler seviyede bilgi işlem, moleküler mantık kapıları arasında entegrasyon gerektirir. Bu zamana kadar literatürde yer alan entegrasyonların neredeyse tümü `sanal' nitelik taşır. Yani; ilk olarak çıktılar üzerinde karar verilir, daha sonra girdilerin üzerinde işlem yapıp o çıktıları üretiyormuş gibi davranan entegre edilmiş mantık kapıları tasarlanır. Fakat, rasyonel bir dizayn ve uygulama için, şüphesiz ki moleküler mantık kapılarını fiziksel bir yolla birbirine bağlayacak metodlara ihtiyaç vardır. Biz de bu çalışmada, moleküler mantık kapısı olarak kullanılmak üzere birkaç Bodipy türevi sentezledik ve onların fiziksel entegrasyonunu iki ayrı metodla gerçekleştirdik. Birinci yöntemde, fotokromik boya bazlı VE mantık kapısını iyona duyarlı Bodipy bazlı VE mantık kapısına entegre ettik ve bunu yaparken iç filtreleme etkisinin modülasyonundan yararlandık. İkinci örneğimizde ise, kimyasal bir reaksiyon (`click' reaksiyonu) ve enerji transferi vasıtasıyla, iki ayrı iyona duyarlı Bodipy bazlı VE mantık kapısını birbirine bağladık. Çalışmalarımız daha kompleks fiziksel entegrasyonları gerçekleştirmek yönünde devam ediyor.
Özet (Çeviri)
Recent research in molecular logic gates produced molecular equivalence of highly complex digital designs. Advanced data processing at the molecular level requires a considerable degree of integration (concatenation) between molecular logic gates. So far, almost all the integration reported in the literature has been ?virtual?, meaning that the outputs at various channels are determined first and then an integrated set of logic gates is proposed to be operating on inputs to produce those outputs. Nevertheless, there is no doubt that at some point there has to be methods to physically connect one molecular logic gate to the other one, for a rational design and implementation. In this study, we synthesized a few derivatives of the well known fluorophore ?Bodipy? and then proposed two methodologies to concatenate separately existing and functioning Bodipy-based chemical logic gates. In one instance, we coupled a photochromicity-based AND gate to an ion-responsive Bodipy-based AND gate, making use of the modulation of inner filter effect. In the other example, we coupled two ion-responsive Bodipy-based AND gates through the increased efficiency of energy transfer and ?click? chemistry. We are certain that these methodologies are highly promising and our studies are in progress to demonstrate more complex examples of physical integration.